Elutasította a korábbi fegyveres harcok miatt börtönre ítélt függetlenségpártiak amnesztiáját Emmanuel Macron Korzikán.

Kemény hangot ütött meg kedden Emmanuel Macron francia államfő korzikai látogatásának első napján, elutasítva a helyi nacionalisták egyik legfőbb követelését, a korábbi fegyveres harcok miatt elítélt függetlenségpártiak amnesztiáját.

Macron elutasította a bebörtönzött korzikai függetlenségpártiak amnesztiáját

Fotó: Facebook/Emmanuel Macron

A Franciaországhoz tartozó sziget fővárosának számító Ajaccióban egy függetlenségpárti kommandó által húsz évvel ezelőtt meggyilkolt prefektus, Claude Erignan tiszteletére rendezett megemlékezésen elmondott beszédében Emmanuel Macron leszögezte: Korzika helye "a köztársaság kebelében" van. Ez arra utal, hogy az államfő elutasítja a nacionalisták azon követelését, hogy a Saint-Martin és Saint-Barthélemy szigeteken érvényes autonómia státuszát megkapják, s azt a francia parlament az alkotmányba iktassa.

A kérdés azután került naprendre, hogy a Korzikát korábban is irányító nacionalista pártszövetség, a függetlenségpártiakból és az autonómiapártiakból álló Pe a Corsica (Korzikáért) mozgalom decemberben nagyarányú győzelmet aratott a regionális parlamenti választásokon. Elsődleges céljuk a tárgyalások megnyitása a francia kormánnyal a nagyobb autonómiáról, de kizárták, hogy elszakadásra törekednének.

A függetlenség és elszakadás kérdése jelenleg nincs napirenden a szigeten, ahol az elmúlt évtizedek merényletei után viszonylagos stabilitás alakult ki.

A pártszövetség célja, hogy megkapja az autonómia státuszát, amely elképzelésük szerint tíz év múlva léphetne életbe. Kérik a korzikai nyelv hivatalossá tételét a francia mellett a szigeten, valamint amnesztiát minden korzikai elítéltnek, és bevezetnék a korzikai rezidens státuszát is az ingatlanspekulációk megfékezésére.

A francia államfő a húsz évvel ezelőtti gyilkosság helyszínén elmondott beszédében kijelentette: a bűncselekmény "nem igazolható, nem magyarázható", s az igazságszolgáltatásnak "rendíthetetlenül, felejtés nélkül és amnesztia nélkül" kell működnie. Emmanuel Macron ezzel kizárta, hogy teljesíteni fogja a pártszövetség vezetőinek egyik legfőbb kérését. Az elnök elítélte a prefektus gyilkosainak "gyávaságát", terrorcselekménynek minősítve a történteket, és egyértelmű párhuzamot húzott az elmúlt évek dzsihadista merényletei és a húsz évvel ezelőtti gyilkosság között.

A korzikai nacionalista pártszövetség motorjának tekintett autonómiapárti és mérsékelt Gilles Simeoni, akinek köszönhetően a nacionalisták 2015 óta minden helyi választást megnyertek, részt vett a megemlékezésen, de nem tapsolta meg az államfő beszédét. A korábban ügyvédként tevékenykedő politikus volt a prefektus meggyilkolásával vádolt nacionalista kommandó tagjainak védője. A függetlenségpárti Jean-Guy Talamoni, a korzikai nemzetgyűlés elnöke viszont nem volt jelen a megemlékezésen.

A sziget két vezető politikusával a francia államfő szerda este külön megbeszélést folytat, annak bizonyítására, hogy a központi hatalom készen áll párbeszédet folytatni a nacionalistákkal, akiknek irodájában csak a korzikai és az európai uniós zászló van kitűzve. Emmanuel Macron csak úgy fogadta el a meghívást, ha a tárgyalás idejére a francia nemzeti zászlót is kitűzik.

Korzika Franciaország egyik legszegényebb régiója, a szigeten nincsen ipari termelés, a turizmus jelenti az elsődleges bevételi forrást, és a helyi lakosság nagymértékben a központi állami juttatásoknak köszönheti a életszínvonalát, így a lakosok többsége a felmérések szerint nem támogatja az elszakadást, s referendum sem várható az önrendelkezésről az elkövetkező 15 évben.

Az 1976-ban alakult Korzikai Nemzeti Felszabadítási Front négy évtizeden át harcolt a Franciaországtól való függetlenedéséért, s mintegy 4500, főként robbantásos merényletet hajtottak végre a 330 ezer lakosú szigeten, amely az ország GDP-jének alig 0,4 százalékát biztosítja. A szervezet 2014-ben tette le a fegyvert.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.