Pascale Mitterrand, Francois Mitterrand néhai francia köztársasági elnök unokája tett 2008-ban feljelentést Nicolas Hulot jelenlegi környezetvédelmi miniszter ellen egy 1997-es állítólagos nemi erőszak miatt, de azt soha nem akarta, hogy kitudódjon – közölte pénteken ügyvédje, miután az esetről a L'Ebdo című induló új újság címlapján írt.

"Pascale Mitterrand nevét a beleegyezése nélkül felhasználták egy médiaviharban Nicolas Hulot ellen. Sem ő, sem a családja nem hagyta jóvá semmilyen módon ezt a publicitást" – írta közleményében Michel Dufranc, a Mitterrand család ügyvédje. "Nem ő volt a revelációk kezdeményezője" – tette hozzá.

A L'Ebdo leleplező cikke nem fedte fel, hogy kiről van szó, csak annyit említett, hogy "egy híres politikus unokája" tett feljelentést 2008-ban a politikus ellen, de a francia napilapok internetes oldalaikon már csütörtök este leírták Pascale Mitterrand nevét, elsőnként a Le Parisien.

A néhai államfő, Francois Mitterrand unokája jelentette fel a környezetvédelmi minisztert

Fotó: Coffrini/AFP

"Egyből megmondta (Mitterrand) a L'Ebdo újságíróinak, hogy nem szeretné ezt a publicitást, de nem volt semmilyen hatalma azt megakadályozni" – hangsúlyozta az ügyvéd.

A francia kormány egyik legnépszerűbb tagja, Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter szégyentelen hazugságnak nevezte és tagadta a vádakat csütörtökön.

A lap szerint Hulot saját alapítványának egyik 31 éves munkatársát, aki jelenleg a nemzetgyűlés alkalmazásában áll, szexuálisan zaklatta. A cikk alapján beazonosítható nő személyesen cáfolta a lapnak az állítást, Hulot pedig "tiszta hazugságnak" nevezte. A politikus azt is cáfolta, hogy megvásárolta a nő hallgatását.

Azt viszont elismerte a miniszter, hogy 2008-ban feljelentést tett ellene "egy híres politikus unokája" egy állítólagos 1997-es eset miatt, de az ügyészség az akkor érvényben lévő tízéves elévülési idő miatt nem indított eljárást.

"Az ügyet nem egyszerűen azért zárták le, mert elévült, hanem meg is hallgattak a csendőrök a saját kérésemre, és a nyomozók nagyon gyorsan megállapították, hogy semmi olyan nem történt, amiért vizsgálatot kellene indítani az ügyben" – mondta Nicolas Hulot. "Ez fájdalmas, igazságtalan, megalapozatlan" – tette hozzá.

Christine Le Crom ügyész csütörtök este megerősítette, hogy 2008-ban feljelentés érkezett nemi erőszak gyanújával Nicolas Hulot ellen, de elévülés miatt nem indult eljárás az 1997-es eset miatt, amikor is Pascale Mitterrand 20 éves volt.

Edouard Philippe miniszterelnök és Emmanuel Macron államfő azonnal támogatásukról biztosították a minisztert és jelezték, hogy nem kell lemondania, miután nincs ellene eljárás.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
egyesek mindennel próbálkoznak; igazából erre jó ez az elvadult mozgalom!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.