A jövőben minden állampolgár automatikusan szervdonor lesz Hollandiában egy kedden elfogadott törvénymódosítás értelmében, hacsak kifejezetten nem tiltakozik ez ellen.

A hágai parlament felsőháza szűk többséggel hagyta jóvá kedden a kérdéses jogszabályt, amelyet az alsóházban tavaly egyetlen szavazatkülönbséggel fogadtak el.

Ha nem tiltakozik, a jövőben minden állampolgár automatikusan szervdonor lesz Hollandiában

Fotó: pixabay.com CCO

A törvénymódosítást kezdeményező Pia Dijkstra liberális képviselő elmondta, az új rendszer keretében az állampolgároknak ki fognak küldeni egy levelet, amelyre válaszolva közölhetik ellenvetésüket, ennek hiányában azonban mindenki automatikusan bekerül a szervadományozók adatbázisába. Ez utólag bármikor módosítható lesz – tudatta.

A módosítás 2020 júliusában lép életbe egy nagyszabású tájékoztatási kampányt követően.

Hollandiában eddig külön fel kellett iratkozni a szervdonorok listájára, és helyi sajtóhírek szerint ezt mindössze a lakosság 40 százaléka tette meg. Az erről nem rendelkező emberek esetében pedig tízből közel hét esetben nem járultak hozzá a rokonok az elhunyt szerveinek átültetéséhez.

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
...vagyis a liberalizmus pontos értelmezése, hogy még a saját tested sem a tied... a rohadékok.
Eriksson
Nem rossz ötlet, nagyon is humánus. Ha a szegény elhunytnak már amúgy sincs szüksége saját egészséges szervére, miért ne lehetne mások életét megkönnyíteni, megmenteni általa.
Csakhogy, van a dolognak egy hátulütője (lehet több is). Tudjuk, hogy tombol a szervkereskedelem, s ezzel a törvénnyel akár legalizálni is lehetne azt.
Olvastam egy krimit ahol a fő téma az volt, hogy egy nagyon gazdag embernek valamilyen szervre volt szüksége. Miután ez kiderült, valóságos hajtóvadászat indult a megfelelő donor után. Aki sima vérvételnél megfelelt, azt tovább vizsgálat céljából további vizsgálatokra rendelték. Addig keresgéltek, amíg meg nem találták a megfelelőt. S miután a szerv olyan jellegű volt, hogy nélküle a tulajdonosa nem élhetett tovább, gyilkosságtól sem riadtak vissza.
Ez a történet csak írói fantázia terméke, de simán át lehet ültetni a gyakorlatba.
S miután a "páciens" aláírja a beleegyező nyilatkozatot, az adatai nyilvántartásba kerülnek, s onnantól potenciálisan veszélyeztetett. De talán még az sem kell, mert egy sima vérvétel alkalmával ki tudja milyen vizsgálatokat végezhetnek el.
ittott
@durbincs: kisfijjam. ez az automatizmus azokra vonatkozik, akik agyhalottak. BÁR AHOGY LÁTOM, TÉGED MÁR LEHETNE DARABOLNI.
emerencia
@Eriksson: A Kádár rendszerben kinevezett polgári alkalmazott voltam egy nagy katonai javítóbázis technikusaként. Kétszer vettek tőlünk vért reggel éhgyomorra a munkahelyünkön úgy, hogy nem voltak hajlandók megmondani meg mi a célja. Pár év múlva ('91-ben) végkielégítés nélkül rúgtak ki több százunkat gazdasági okokra hivatkozva.
emerencia
@emerencia: jav. helyesen: nem voltak hajlandók megmondani mi a célja.
Eriksson
@emerencia: Valami ilyesmire gondoltam...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.