Az elnökök napja néven ismert szövetségi ünnep miatt hétfőn nincs kereskedés a New York-i tőzsdén.

Múlt héten pénteken vegyesen zártak a New York-i tőzsde irányadó indexei. A Dow Jones 0,08 százalékkal, 25 219,38 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutató 0,04 százalékkal, 2732,22 pontra növekedett. A Nasdaq Composite viszont 0,23 százalékkal, 7239,46 pontra süllyedt.

Nyugat-Európában alacsony forgalomban csökkentek az irányadó tőzsdeindexek hétfőn. A nap vesztese az autóipari szektor, amelynek alindexe 0,8 százalékkal esett arra a hírre, hogy a Daimler autógyárra is kiterjedhet az Egyesült Államokban a károsanyag-kibocsátási előírásokat kijátszó motorvezérlő szoftverek miatt indított eljárás. A Daimler részvényei 2 százalékos mínuszban forogtak délután a frankfurti tőzsdén.

Ünnepnap miatt nincs kereskedés New York-i tőzsdén

Alkuszok a New York-i Értéktőzsdén 2018. február 5-én. (MTI/EPA/Jason Szenes)

A háztartási tisztító- és higiéniai szereket gyártó brit Reckitt Benckiser árfolyama közel 7 százalékot esett a londoni tőzsdén, miután negyedik negyedéves jelentésében a vártnál nagyobb bevételről számolt be, de a nyeresége elmaradt a várakozásoktól.

A bankok közül a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank teljesített a legjobban, 2,8 százalékkal drágult, miután a Bank of America Merrill Lynch bankcsoport javította kilátásait és emelte célárfolyamát.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,30 százalékos, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 0,35 százalékos mínuszban állt hétfő délután fél négy után pár perccel. Ugyanakkor a frankfurti DAX-index 0,39 százalékos, a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,29 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,25 százalékos mínuszban állt.

Az eurót 1,2376 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon, 0,26 százalékkal erősödött a dollár.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára emelkedik. Az északi-tengeri Brent áprilisi szállításra hordónként (159 liter) 65,17 dollárba került, 0,51 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára áprilisi szállításra hordónként 0,65 százalékkal, 61,95 dollárra nőtt.

Az Egyesült Államokban George Washington, az első elnök tiszteletére minden február harmadik hétfője szövetségi ünnep. Ez fokozatosan két elnök – Washington mellett Abraham Lincoln – születésnapi megemlékezésévé vált, így sok amerikai az elnökök napja néven emlegeti az ünnepet.

George Washington 1732. február 22-én született, 1789 és 1797 között töltötte be az elnöki tisztséget.

Abraham Lincoln 1809. február 12-én született, és 1860-ban lett az Egyesült Államok 16. elnöke. Öt nappal a konföderáció kapitulációja után, 1865. április 9-én egy konföderációs szimpatizáns agyonlőtte Lincoln elnököt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.