Szeptemberig dönthetnek arról, hogy kitiltják-e Orbán Viktort és körét az Egyesült Államokból. Ha elindul a vizsgálat, az Orbánon és szűkebb családtagjain kívül Rogánnak, Matolcsynak és Mészáros Lőrincnek is fájhat.

Ki szeretné tiltatni egy amerikai szervezet Orbán Viktort és körét az Egyesült Államokból, erről szeptemberig kell döntést hozni – értesült a Független Hírügynökség (FüHü). 

Orbánnak és körének kitiltását kezdeményezték az Egyesült Államokban

Orbán Viktor miniszterelnök megérkezik a brüsszeli EU-csúcsra 2018. február 23-án. Balról Gottfried Péter, a kormányfő európai és külgazdasági főtanácsadója, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár és Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A FüHü-nek Radványi Miklós, a lépést kezdeményező Frontiers of Freedom nevű szervezet alelnöke elmondta, a Magnitsky-törvény keretében minden bizonnyal teljes körű vizsgálat indulhat. 

(Radványi K. Miklóst Donald Trump republikánus elnök köréhez tartozónak sorolta a Népszava tavaly decemberben.)

A "Frontiers of Freedom Rex Tillerson, külügy- és Steven Mnuchin pénzügyminiszternek címzett bejelentésében Orbán Viktor, Lázár János, Rogán Antal, Polt Péter, Matolcsy György, Orbán Győző, Lévai Anikó, Mészáros Lőrinc és Tiborcz István ellen kér eljárás indítását a Global Magnitsky Törvény keretében", korrupció miatt – áll a cikkben.

Ha a korrupció vádja bebizonyosodik, akkor az elnök megtagadhatja a vízum kiadását, és a Global Magnitsky-törvény értelmében akár még az érintettek számláit is befagyaszthatják. 

Radvényi a FüHü-nek elmondta, biztos abban, hogy nem teszik félre beadványát, hanem foglalkozni fognak vele. 

Egy dologban legyen biztos (...), amikor egy amerikai nagykövet vagy egy ideiglenes ügyvivő korrupcióról beszél, akkor emögött a kijelentések mögött ott állnak a Pénzügyminisztérium speciális nyomozói által összegyűjtött bizonyítékok

- mondta el a portálnak a beadvány készítője. 

Radványi elmondta, kezdett elege lenni abból, hogy csak írogatja a cikkeket, de nem történik semmi, ezért is készítette a beadványt, amelyhez a kezdőlökést az OLAF-jelentés adta. 

A külpolitikai elemző nem fél attól, hogy bepereli a kormány, sőt, állna egy ilyen ügy elébe, mert akkor minden információt ki kellene adnia Orbánéknak. 

Ezek az emberek nem csak nyolc éven keresztül loptak, csaltak, sikkasztottak, hazudtak – ezt teszik 1993, az elhíresült Székház-eset óta.

A témát nem én találtam ki, s nem avatkozom bele semmilyen magyar belpolitikai ügybe, pláne nem választásba, én az egész ügyet az amerikai érdekek szempontjából kezelem.

Mint korábbi írásaimban is rámutattam: Orbán már az Egyesült Államok és egyébként az Európai Unió egységét veszélyezteti. Engem, mint amerikai állampolgárt, korábbi jelentős állami tisztségeket viselő embert az érdekel, hogy Orbán miként befolyásolja a amerikai nemzetbiztonság és külpolitika érdekeit. Ilyen megközelítésben persze fontos lenne, hogy ne válasszák újra – de a kiinduló pont nem ez, hanem az USA érdeke

- magyarázta a FüHü-nek Radványi Miklós. 

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Már rég ki kellett volna tiltanio, nemcsak Amerikából de az EU-ból is.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
evacica
Te j ég! Fehér házi meghívás helyett kitiltás? Na ez aztán az igazi pofára esés Viktor!
advocat
Kedves Jó Magyar Miniszterelnök! Azért azt észre szelet volna venni, hogy a passzát szelet - is - ők fújják. Ha ez nem megy, akkor egyéb dolgokban is lehet hibázni. És legalább ekkorát.
kokopelli
@Sámannus: nem Bécsben akaszutották le a repülőjáratról egy "Vida Ildikó"
nevű NAV-os csajt korrupció miatt! Nem "Bunga-Bunga",hanem Bunge olaj,
Századvég,meg csökkentett "áfa" volt a partiban? Az USA azt tesz parkolópá-
lyára akit akar! Nem hiszem,hogy az elnök beleugatna az ügybe!Utálja Európát,
mert pár éve be kellett vallania,hogy nem az USA-ban született,hanem Europá-
ban!
"...ki is az az Viktor Orbán?".. ja Bukarest vagy Budapest?!.. nem ugyanaz?"- kér-
dezné,mint minden egyszerű amerikai! ;-))
Sámannus
@kokopelli: Én el tudom képzelni,hogy az USA kiszúrja a diktatúrákat. A protekció mindenhol a mérleg nyelvét igyekszik beállítani. Erre a mérlegre általában olyan súlyok is kerülnek, amiket nehéz szembeállítani. A szabályrendszert a nagyok határozzák meg. A kisfiúk ezért próbálnak pártfogókat keresni, Nálunk már olyan széles a kollekció, hogy az már szinte behatárolhatatlan, kinek is vagyunk elkötelezve, és milyen módon.
dr. prédikátor
Geci szopkin !!! Jöna saller meg a koki számolatlanul!Persona no grata leszel a demokáré hazájában!!!
tulipan
Végre valahára!! Ideje lenne, hogy történjen is valami érdemleges, különben úgy járnk, mint Európa Hitlerrel, 1938-ban!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.