Ismét foglyokat cserélt ki egymás között Ukrajna és Oroszország, ám ezúttal nem a Donyec-medencében zajló konfliktusban fogságba esett katonát – mint korábban Nagyija Szavcsenko pilótanőt – kapta vissza Ukrajna, hanem azt a két ukrán határőrt, akik a harcokon kívül eső északkeleti Szumi megyében tűntek el öt hónapja szolgálatteljesítés közben.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Irina Herascsenko parlamenti alelnök a törvényhozás plenáris ülésén jelentette be, hogy lezajlott a fogolycsere.

A hírügynökség beszámolója szerint a két határőrt "semleges területen", a Harkiv megyénél lévő ukrán-orosz határon fekvő Hoptyivka átkelőnél cserélték ki az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) két tagjára, akiket 2017. június 30-án vettek őrizetbe az ukrán hatóságok az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krímmel szomszédos, dél-ukrajnai Herszon megyében.

Az ukrán határőrség 2017. október 3-án jelentette be, hogy két tagjuk határellenőrzés közben eltűnt Szumi megyében. Ezzel egy időben az orosz sajtó arról adott hírt, hogy az FSZB elfogott két határsértőt, akik magukat az ukrán határőrség szumi osztaga tagjainak mondták. Október 12-én vált ismertté, hogy az ukrán határőröket az orosz titkosszolgálat illegális határátlépéssel vádolta meg – emlékeztetett az UNIAN.

Petro Porosenko ukrán elnök közleményben üdvözölte a két határőr kiszabadulását.

A határőrök kijevi sajtótájékoztatójukon azt mondták, hogy nem bántalmazták őket az orosz fogságban, viszont köztörvényes bűnözőkkel zárták össze őket egy cellába.

A Krím félsziget 2014 tavaszán történt orosz bekebelezése és a Donyec-medencei fegyveres konfliktus nem sokkal későbbi kirobbanása óta másodszor adott ki Oroszország területén fogva tartott ukrán katonát. Ez idő alatt viszont Kijev és a kelet-ukrajnai szakadárok között több fogolycsere is volt, a legnagyobb létszámút tavaly decemberben hajtották végre, amikor 73 ukrán foglyot cseréltek ki 233 szakadárra.

Nagyija Szavcsenko 2016 májusában térhetett vissza Ukrajnába Oroszországból, ahol csaknem két éven át tartották fogva. A pilótanőt a harcok sújtotta kelet-ukrajnai Luhanszk megyében szakadárok foglyul ejtették, és átadták őt Oroszországnak, ahol 22 év börtönbüntetésre ítélték, miután a bíróság felelős mondta ki két orosz tévés haláláért Donyec.medencében történt haláláért.

Szavcsenkót annak idején az orosz katonai felderítés Kelet-Ukrajnában elfogott két tagjára cserélték ki.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.