Szlovákia történetének egyik legnagyobb tüntetése zajlott le.

Több tízezer ember ment ki tüntetni és megemlékezni azután, hogy a héten ismeretlen tettesek hidegvérrel kivégezték Ján Kuciak újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát. Az Új Szó egyenesen az önálló Szlovákia történetének egyik legnagyobb tüntetéseként írja le a péntekit.

A szervezők szerint csak a pozsonyi demonstráción 20-25 ezren vettek részt.  A lap tudósítása szerint a Hviezdoslav térről a Szabadság térre vonult a tömeg, elől szlovák újságírókkal, akik a következő feliratú transzparenst tartották fel:

Támadás az újságírók ellen = támadás mindannyiunk ellen.

Beszédet mondott Balog Beáta, a Sme főszerkesztője, Soltész Árpád publicista, Andrej Kiska köztársasági elnök (bár ő csak felállt a színpadra) és Christophe Deloire, a Riporterek Határok Nélkül szervezet vezetője is. Soltész így fogalmazott:

„Ján Kuciak munkájának célja az volt, hogy jobbá tegye az országot. Nekünk be kell fejeznünk a munkáját. Nem csak az újságíróknak. Mindannyiunknak.”

Martin M. Šimečka publicista szakította fel a tömegből a feszültséget, amikor arról beszélt, védekezniük kell az embereknek, a kormány ugyanis nem fogja őket megvédeni. Erre mindenki kifújolta Robert Ficokormányfőt, aki egyre jobban besározódik a történetben.

A végén mindenki elénekelte a szlovák himnuszt, majd a többség hazament.

A keménymag azonban a kormányhivatal elé ment és egy ideig rázta a kaput.

Megemlékezéseket tartottak a magyarok lakta Komáromban, Léván, Kassán, Nagykaposon is, sok helyen mécseseket gyűjtottak. Külföldi városokban is voltak megemlékezések. Prágában pár százan, Brnóban ezren mentek el, de Brüsszelben, Párizsban, Hágában, Zürichben, Berlinben, Bernben, Madridban, Oslóban, Stockholmban, illetve Európán kívül Vancouverben, Dubajban, Pekingben, Hongkongban is megmozdultak néhányan Kuciak emléke előtt adózva.

A rendezvény végén az emberek elénekelték a szlovák himnuszt, és hazaindultak. A tömeg jelentős része „Maffia!” és „Mondjanak le” jelszavakat skandálta.

Címlapkép: Twitter/Democracy Now!

(Új Szó)

 

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Idehaza egy fél ember sem ment ki a Váradi juhász miatt. :(
human
@görbetükör: Nagyon kíváncsi vagyok annak az ügynek a végére. Elég neves és ismert ügyvéd van a család oldalán.
Fradigege
Végre nem a "fasiszta-magyarokkal" foglalkoznak. Érdekes egy evoluciós koprodukció a tót.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.