Párizs, 2018. március 5., hétfő (MTI) – Emmanuel Macron francia államfő szerint "az erős migrációs nyomással" magyarázható a vasárnapi olaszországi választások eredménye.

"Egyelőre óvatos vagyok, az olasz köztársasági elnök döntéseit várva" a kormányalakítást illetően – mondta hétfőn a francia elnök Philippe Couillard-ral, a kanadai Québec miniszterelnökével tartott párizsi sajtótájékoztatóján.

"Tudomásul veszem, hogy a jelenlegi világban képviselhetünk szép gondolatokat, de nem képviselhetjük őket úgy, hogy közben nem veszünk tudomást a durva körülményekről. Olaszország tagadhatatlanul elszenvedett egy erős migrációs nyomású helyzetet, amelyben hónapok és évek óta él" – fogalmazott Emmanuel Macron.

"Ami Franciaországot illeti, továbbra is a védelmező Európát fogjuk képviselni, az azt ambiciózus Európát, amelyet megválasztásom óta hirdetek" – tette hozzá.

A római parlament legnagyobb önálló pártja a csaknem végleges eredmények szerint a Luigi Di Maio vezette euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) lesz, amelynek a szavazatok több mint 32 százalékát sikerült megszereznie.

A Silvio Berlusconi vezette jobboldali pártszövetség a szavazatok 37 százalékát szerezte meg a választásokon. A dél-olaszországi szavazatokra is számító, ezért a koalícióban magát pusztán Ligának nevező Északi Liga kapta a legnagyobb támogatást (csaknem 18 százalékot), mintegy 4 százalékponttal megelőzve Berlusconi pártját, a Hajrá Olaszországot (Forza Italia). A két párt erőviszonyától függhet a miniszterelnök-jelölt személye. Matteo Salvini, a radikális jobboldali tömörülés vezetője azt mondta: nem hajlandó egyezkedni az Öt Csillag Mozgalommal.

A piacokat és a gazdasági szakértőket aggodalommal tölti el a választások végeredménye.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.