Heves viharok, tornádók, sűrű hóesések voltak kedden az Egyesült Államok déli és keleti vidékein.

Egy nap alatt négy tornádó Alabamában

A déli szövetségi államokban milliókat fenyegetnek a viharok, Alabamában, Mississippiben és Georgiában a kormányzók riasztást adtak ki. Kay Ivey, alabamai kormányzó arra kérte honfitársait, hogy ne az utcára, hanem biztonságos helyre menjenek.

E három déli államban menedékhelyeket nyitottak, szerdától több megyében szüneteltetik az oktatási intézményekben a tanítást és sok helyütt bezártak az állami hivatalok is.

Sűrű hóesés, heves viharok és tornádók tombolnak az Államok keleti és déli részén

Az alabamai Jacksonville-ben is pusztított a tornádó

Fotó: YouTube/Exploring Alabama

Alabamában kedden délután és este négy tornádó söpört végig, a leginkább sújtott vidék Huntsville városa és a Jacksonville Egyetem környéke volt, ahol épületek ezreit rongálta meg a vihar és a tornádó. Több mint kilencezer otthonban megszűnt az áramszolgáltatás.

Georgia államban szintén tornádók pusztítottak, az ABC televízió kedd esti híradójában egy Atlanta mellett élő lakos úgy fogalmazott: az ő utcája úgy fest, mintha végigbombázták volna. A viharzóna Dél- és Észak-Karolinán keresztül a szövetségi fővárosba, Washingtonba tart és szerdára Baltimore, Philadelphia, valamint New York és Boston térségét is eléri.

Sűrű havazás Washingtontól az északi határig

Kedden este Washingtonban, Baltimore városában és Philadelphia egy részében már sűrűn havazott. A meteorológusok arra hívták fel a figyelmet, hogy Maryland, Delaware és New Jersey államban orkán erejű szél várható, a tengerparti településeken árvíz-riadót rendeltek el. New York városában csaknem félméteres hóra számítanak, Philadelphiában még ennél is többre.

New York polgármestere, Bill de Blasio bejelentette: szerdán zárva tartanak az iskolák. Pennsylvania államban a hatóságok a közelgő vihar miatt a nagyobb országutakról kitiltottak bizonyos típusú kamionokat. Washington és Boston között ritkítják a vonatjáratokat, a keleti part több repülőterén már töröltek járatokat. Kedden a térségben 500 járatot töröltek, szerdára a repülőtársaságok jelzései szerint várhatóan több mint 1600 járatot törölnek.

Három héten belül ez a negyedik nagy viharzóna, amely az Egyesült Államok keleti partvidékét sújtja.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.