Mély megosztottságot idézett elő a menekültválság a német társadalomban, amely azonban büszke lehet a válság kezelésében elért eredményekre – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Az új kormány programját ismertető beszédében kiemelte, hogy a 2015-ben kialakult "humanitárius rendkívüli helyzet" máig hatóan polarizálja a társadalmat, a viták hangneme durvább lett, és a kiemelkedően jó gazdasági helyzet ellenére megjelent az aggodalom az állam működőképességével kapcsolatban.

A menekültek között terroristák is voltak, és a válság a felszínre hozott és felerősített a társadalmi integráció ügye körül korábban kialakult feszültségeket.

Ezek az egykori Nyugat-Németországba a hatvanas években megindult bevándorlás révén alakultak ki – mondta Angela Merkel, aláhúzva, hogy a bevándorlók és gyermekeik ugyan hozzájárulnak az ország jólétéhez, de "kifejlődtek párhuzamos társadalmak" is, és az országban jogcím nélkül tartózkodó emberek "bűnözői struktúrákat" is létrehoztak.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.