Donald Trump elrendelte szerdán, hogy vezényeljék a fegyveres erők kötelékébe tartozó Nemzeti Gárdát az amerikai-mexikói határhoz.

A gárda tagjai segítenek majd az Egyesült Államok déli határainak védelmében, megakadályozandó, hogy az illegális bevándorlók átlépjék a határt.

Trump a mexikói határhoz küldte a nemzeti gárdát

Szerda délután Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter a Fehér Házban tartott tájékoztatóján már közölte, hogy az elnöki rendelet az általa irányított tárcát és a Pentagont (védelmi minisztériumot) fogja felkérni egyeztetésre a határ menti szövetségi államok kormányzóival. Az egyeztetések már meg is kezdődtek, és a vezénylést is a lehető leghamarabb elkezdik – jelentette be Nielsen.

A miniszter kijelentette:

A határbiztonság jelenlegi állapota és az illegális bevándorlásra vonatkozó törvényeink az amerikai nép cserbenhagyását jelentik. A rendszer a rossz magatartást jutalmazza, nem bünteti a törvényszegőket. S mindez aláássa nemzetünk gazdasági érdekeit.

Nielsen arról nem szólt, hogy a Nemzeti Gárda új feladata milyen hosszú időre szól. Arra az újságírói kérdésre, hogy hány gárdista érkezik a határra, a miniszter nem mondott konkrét adatokat. "Annyi, amennyi szükséges" – mondta.

A belbiztonsági minisztériumhoz tartozó határ- és vámőrség szerdán hozta nyilvánosságra, hogy az Egyesült Államokba belépni szándékozó illegális bevándorlók száma februárhoz képest márciusban 37 százalékkal nőtt, tavaly márciushoz képest pedig ez a növekedés ugrásszerű, 203 százalékos.

Donald Trump kedden már jelezte, hogy mindenképpen valamelyik fegyvernemmel akarja erősíteni a határvédelmet, ahogy fogalmazott: "mindaddig, amíg nincs meg a fal, és nem megfelelő a biztonság, katonákkal védjük meg határainkat".

A Nemzeti Gárda – tartalékos katonai erő – "bevetése" nem példa nélküli. Ronald Reagan elnöksége óta valamennyi amerikai elnök rövidebb-hosszabb időre, átmeneti feladatokra elrendelte a Nemzeti Gárda mozgósítását. Reagan például 1986-ban a kábítószer-kereskedők ellen vetette be a déli határoknál, George W. Bush 2006-ban hatezer gárdistát vezényelt a déli határokhoz szintén a kábítószer-kereskedelem ellen, valamint az illegális bevándorlás megfékezésére, 2010-ben pedig Barack Obama 1200 gárdistát rendelt a déli határra.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Ez nem jó hír nektek libsik...ha már az USA sem engedi csak úgy lézengeni az embereket határokon át,akkor mi lesz veletek???meg kéne tanulnotok hogy erőszakos cselekedeteket nem lehet libsi dumával megállítani,csak erővel...Remélem ez a hozzáállás hamarosn átterjed Európára is...véget vetve az afrikai horda ámokfutásának!!
Pálinkás Pál
@steve82: Nem rettegek,unalmas ez a dumátok...mi nem félünk hanem szimplán utáljuk őket,és nem akarunk velük élni!!!Ezt kéne felfognotok!!!
fekete
Jo reggelt EU ! Merkel engedte ezeket a vad embereket millio szamra az EU ba.Me'g aszt is el halgattak,ha bunt kovetek ell,nehogy ???Trump pedig sepri oket vissza aka'r a szemetett.
quadrocopter
Hogy itt mennyi hülye tobzódik, elképesztő!

Az USA az ILLEGÁLIS belépők ellen gárdázik, amit eddig is tett, csak megnövekedett a drót-átmászás, alagútfúrás útján "belépők" száma, ezért kell a gárda!
Pálinkás Pál
@quadrocopter: Látod milyen tudatlan vagy...és marha is...a helyzet itt is ugyanaz,vagy szerinted az a majomcsapat,akit nem akarnak ideengedni legális vízummal rendelkezik???
Mielőtt leírsz valamit próbáld értelmezni!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.