Az amerikai külügyminisztérium szerint a szíriai Dúma városában április 7-én elkövetett vegyifegyver-támadás során a klórgáz mellett szarint is bevetettek – tudatta a külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján.

Heather Nauert megerősítette, hogy az amerikai kormány rendelkezésére álló információk alátámasztják a korábbi gyanút klórgáz mellett szarint bevetéséről is, amely az egyik legveszélyesebb, halálos idegméreg.

Az amerikai kormányzat a vegyifegyver-támadás óta – rögtön azt követően, hogy nyilvánosságra kerültek az első fotók az áldozatokról – azt hangoztatta, hogy kétféle vegyi fegyvert, klórgázt és szarint vetettek be.

A külügyminisztérium már a múlt héten, a Szíriára mért amerikai-brit-francia együttes válaszcsapás előtt emlékeztetett arra, hogy a klórgáz nem szerepelt a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW) korábban benyújtott, és a szíriai vegyifegyverkészletet számba vevő listán, annak ellenére, hogy Washington már 2014-ben jelezte, hogy Damaszkusznak van klórgázkészlete. A múlt szombaton nevük elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselők is úgy nyilatkoztak az amerikai sajtónak, hogy hírszerzési információk szerint szarint is bevetettek Dúmában.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.