Egy felvétel szerint a támadók arabul zsidóztak és verekedtek Berlin egyik elitnegyedében.

Zsidó fejfedőt viselő embereket ért rasszista támadás Berlinben – Merkel is megszólalt
Fotó: Pixabay

Rátámadtak Berlinben két emberre, mert a zsidó vallás előírásainak tiszteletét kifejező fejfedőt, kipát viseltek. Az eset országszerte felhábordást okozott, szerdán a német főváros vezetése, a szövetségi kormány és Angela Merkel kancellár is elítélte az antiszemita támadást.

Az incidens kedd este, sötétedés előtt történt Berlin Prenzlauer Berg nevű jómódú negyedében közterületen, egy utcán. Az egyik áldozat mobiltelefonjával videófelvétel is készített, amelyen az látható, hogy

a három támadó egyike az övével ütlegeli a férfit és arabul azt üvölti, hogy "zsidó, zsidó!".

Az ügyben a berlini rendőrség politikai bűncselekményekkel foglalkozó államvédelmi osztálya nyomozást indított.

A felvétel elterjedt a legnépszerűbb közösségi portálokon, így a Berlinben nem ritka eset országos felháborodást keltett.

A zsidóellenes támadást elítélte Angela Merkel kancellár.

"Ez egy szörnyű eset. Az antiszemitizmus elleni küzdelmet elszántan tovább kell folytatni és győzni kell, mindegy, hogy németek vagy arab származású emberek antiszemitizmusáról van szó"

- idézte a kormányfő szavait Steffen Seibert kormányszóvivő egy Twitter-bejegyzésben.

Elítélte az esetet számos további vezető politikus is, köztük Michael Müller, Berlin kormányzó főpolgármestere, Heiko Maas külügyminiszter, Katarina Barley igazságügyi miniszter és Annette Widmann-Mauz államminiszter, a szövetségi kormány migrációs ügyekért, menekültügyért és társadalmi integrációs ügyekért felelős megbízottja. Nyilatkozataikban többek között hangsúlyozták, hogy

az eset "szégyen egész Németországra nézve", és "nem azt a Berlint képviseli, amelyben élni szeretnénk".

Az egyik legtekintélyesebb lap, a konzervatív Die Welt Ebből elég címmel kommentárt közölt, amelyben kiemelték, hogy

"nem látjuk szívesen és nem tűrjük el a zsidógyűlöletet prédikáló imámokat" – muzulmán papokat – , a mecseteket – muzulmán templomokat –, amelyekben ezt megengedik, és a muszlim szervezeteket, amelyek hallgatásukkal elfogadják az antiszemitizmust.

Mint írták, "a zsidóság mindig is hozzátartozott Németországhoz, azok viszont nem, akik ezt ostoba gyűlölettel és nyers erőszakkal megkérdőjelezik". Az ilyen embereket ki kell utasítani, mert

"Németország nagyon toleráns ország, de itt vége a toleranciának".

Egy kormányzati kimutatás szerint tavaly országszerte 1453 antiszemita indíttatású bűncselekményt jegyeztek fel, köztük 32 erőszakos bűncselekményt. Ezt azt jelenti, hogy Németországban 2017-ben naponta átlagosan 4 olyan zsidóellenes bűncselekmény történt, amely bekerült a hivatalos statisztikákba.

Az Antiszemitizmus Kutató-, és Információs Központ Berlin (RIAS) nevű civil szervezet, amely a tartományi rangú főváros kormányának támogatásával működik, kimutatta, hogy a Gázai-övezetben 2014-ben végrehajtott izraeli katonai művelet óta folyamatosan emelkedik az antiszemita indíttatású bűncselekmények és egyéb, bűncselekménynek nem számító incidensek, sértegetések, szidalmazások száma Berlinben. Tavaly 947 esetet jegyeztek fel, ami 60 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A szervezethez naponta két-három esetről érkezik bejelentés.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
RonaGyuri
na ez az amihez nekünk magyaroknak nincs szüksége migráncsokra, megtesszük saját magunk! =))
Csizmás Kond
antiszemitizé...ha mindketten szemiták ki az anti ?
CsipkeRózsa
@Pálinkás Pál: Mind a két helyen az antiszemitizmus a téma.
cikicakk55
Mit szólnának ezek az arabok és muszlimok,ha a burkában és asztalterítővel a fejükön,sétálgatás közben a Németek nekik támadnak? Már az sem tetszik nekik,hogy a burkát be akarják tiltani és az egész arcot elfedő ruházatot is. Miért ne lehetne a zsidóknak a vallásuk szerinti kipával a fejükön menni,sétálni. Az Ő arcuk látszik. A burka alatt,meg éppen férfi is megbújhat és bár milyen támadáshoz fegyvert is vihet magával. ha Ők mecsetet követelnek,akkor fogadják el,hogy abban az országban ahol megtűrik őket más vallásúak is élnek. Az biztos,hogy ilyenkor kéne a Németeknek bekeményíteni.Nem egy na-na fejcsóválással tovább engedni őket,hanem feltuszkolni őket egy hajóra,vagy repülőre és vissza velük az országukba. Ott bezzeg kussolnak,nem bátrak. onnan menekülők,de mikor ide érnek,már nagy pofájú ország rombolók.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.