A Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet május 5-én bejelenti feloszlatását – közölte csütörtökön a spanyol sajtó a baszk közszolgálati televízió (ETB) értesülésére hivatkozva.

Az információ szerint az eseményre a Baszkföld francia részén található Bayonne városában kerül majd sor, ám azt egyelőre nem tudni, hogy ez milyen formában valósul meg.

858 halálos áldozat után májusban feloszlatja magát az ETA baszk terrorszervezet

ETA-tagok 2006-ban

Fotó: wikipedia CC BY-SA 2.0/Indymedia Barcelona

Nemzetközi közvetítőkön keresztül, sajtótájékoztatón hozzák majd nyilvánosságra a részleteket a későbbiekben. Köztük van Brian Currin dél-afrikai ügyvéd és közvetítő, illetve a brit Raymond Kendall, az Interpol volt főtitkára is – értesült az ETB.

A baszk autonóm kormány egyelőre "spekulációnak" tartja a terrorszervezet feloszlatásáról információt, és majd akkor értékeli azt, ha tényleg megvalósul – közölte a spanyol közszolgálati televízió.

Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes szerint ha valóban megvalósul az ETA feloszlatása, az igazolja majd a legjobban, hogy a terrorizmust a jogállam erejével, a "törvény fegyvereivel" lehet legyőzni.

Mint mondta, egy olyan pillanatban amikor az egész demokratikus világ a dzsihadista terrorizmus ellen küzd, az ETA tervezett feloszlatásának híre jó példa, hogy bízzunk a demokráciában.

Hozzátette: az ETA már jó ideje kudarcot vallott, nincs jövője, és az erőszakkal sem ért el semmit.

Margarita Robles, a legnagyobb spanyol ellenzéki erő, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) parlamenti szóvivője hangsúlyozta: az ETA-nak nem elég feloszlatnia magát, de bocsánatot is kell kérnie az áldozatoktól ahhoz, hogy "ennyi fájdalom" után tovább lehessen lépni.

A független, szocialista baszk állam megteremtésért több mint 50 évig, véres merényletekkel harcoló szervezet 858 ember haláláért tehető felelőssé. A terrorcsoport utolsó halálos áldozata egy francia rendőr volt 2010-ben.

Az ETA tavaly jelentette be, hogy miután 2011-ben felhagytak a fegyveres harccal, megmaradt fegyvereiket átadják a hatóságoknak. Az elrejtett fegyverarzenál lelőhelyeinek listáját a francia hatóságoknak juttatták el, amely több tucat fegyvert, több száz kilogramm robbanóanyagot és lőszereket is lefoglalt múlt áprilisban Baszkföld francia részén.

Idén februárban a Gara című baszk napilap számolt be arról, hogy még ebben az évben várható a terrorszervezet megszűnése.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Majdnem 60 évet élt, ideje megszüntetniük!
parasutyo
ja, és az öngyilkos kommandó veterán tagjai is küzdenek a köszvénnyel meg az Alzheimer-korral... meg azt a quva járókeretet is szar mindenhová cipelni! XD

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.