Vlagyimir Putyin orosz elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök telefonon megvitatta az iráni nukleáris programról elfogadott átfogó közös cselekvési terv körül kialakult helyzetet, különös tekintettel Netanjahu bejelentésére – derült ki a Kreml sajtószolgálatának jelentéséből.

Putyin és Netanjahu hétfőn későn este izraeli kezdeményezésre beszélt egymással.

Putyin és Netanjahu az iráni nukleáris programról egyeztetett

Fotó: wikipedia Kremlin.ru

"Vlagyimir Putyin megerősítette Oroszország álláspontját, eszerint a tervet, amelynek elsőrendű jelentősége van a nemzetközi stabilitás és biztonság szempontjából, és amelyet minden félnek maradéktalanul tiszteletben kell tartania" – áll a közleményben.

A két vezető emellett eszmecserét folytatott a közel-keleti helyzetről, egyebek között a szíriai fejleményekről.

Putyin és Netanjahu az iráni nukleáris programról egyeztetett

Fotó: wikipedia Public Domain/US State Department

Netanjahu hétfőn azzal vádolta meg iránt, hogy hazudott, és tovább dolgozott a nukleáris fegyver kifejlesztésén. Az izraeli kormányfő kijelentette, hogy Izraelnek birtokába jutott az iráni titkos atomarchívum. Állítása szerint a korábbi atomprogram vezetői más szervezeti egységek keretében tovább dolgoztak. Felszólította Donald Trump amerikai elnököt, hogy "megfelelő döntést" hozzon a közeli napokban, amikor a 2015-ben aláírt nemzetközi atomalku megújításáról hoz határozatot.

A TASZSZ orosz hírügynökséget kedden Jeruzsálemben arról tájékoztatták, hogy Izrael lehetővé teszi orosz szakértők számára a Netanjahu által bemutatott dokumentumok tanulmányozását. Az oroszok akár a hazájukban, akár Izraelben vizsgálhatják az anyagokat. Az informátor szerint Moszkva még nem válaszolt az ajánlatra.

Korábban ismertté vált, hogy a dokumentumokat Izrael már megosztotta az Egyesült Államokkal és más nyugati államokkal, és hogy a jövőben azokat átadja majd a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) is.

Az iráni atomprogramról megkötött megállapodásban az iszlám köztársaság kötelezettséget vállalt atomprogramjának korlátok közé szorítására és nemzetközi ellenőrzés alá helyezésére, cserébe a vele szemben alkalmazott, kiterjedt szankciók feloldásáért. Trump május 12-én dönt arról, hogy felmondja-e az egyezményt, és újabb büntetőintézkedéseket léptet-e életbe Iránnal szemben.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.