A román parlament felsőházának emberi jogi, vallási és kisebbségügyi szakbizottsága is negatívan véleményezte csütörtökön a Székelyföldnek területi autonómiát előirányzó törvénytervezetet, amelyet Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben politizáló háromszéki képviselő egyéni törvényjavaslatként terjesztett be tavaly decemberben.

Lesöpörte a székelyföldi autonómiatervezetet a román szenátus kisebbségügyi bizottsága is
Fotó: Pixabay

Az ülés után Kulcsár-Terza József az MTI-nek elmondta: a bizottság tagjai érdeklődést mutattak a tervezet iránt, de csak az RMDSZ-es Derzsi Ákos szenátor szavazott igennel a tervezetre. A bizottság elnöki tisztségét betöltő Marius Nicoara kolozsvári liberális szenátor tartózkodott, a többi bizottsági tag pedig a kezdeményezés ellen szavazott.

Kulcsár-Terza József elmondta: a törvény kezdeményezőjeként kapott szót a bizottságban, és

arról próbálta meggyőzni a szenátorokat, hogy a javaslat nem veszélyezteti Románia területi épségét, nem sérti az ország alkotmányát.

Felidézte, hogy a törvény alsóházi vitáján szinte valamennyi román megszólaló az ország területi épségét féltette, szerinte alaptalanul. Megjegyezte: Olaszország, Finnország és Spanyolország is egységes, oszthatatlan, szuverén államként határozza meg magát, és ezekben az országokban is működnek területi autonómiák.

A képviselő felidézte: emlékeztette a bizottság tagjait arra, hogy az erdélyi románság megígérte az autonómiát a magyaroknak 1918-ban, a gyulafehérvári nyilatkozatban, amikor a Romániával való egyesülésről döntött. Azt is elmondta, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2007-es mozgóurnás népszavazása azt jelezte, hogy a területi autonómia elérése Székelyföldön népakarat.

"Azt is megemlítettem, hogy Románia szeretne egyesülni azzal a Moldovai Köztársasággal, amelynek a területén gagauz területi autonómia működik. Feltettem a kérdést: megvonnák a gagauzoktól az autonómiát? Ha nem, akkor a gagauzoknak szabad, a székelynek pedig nem?

- idézte fel a bizottsági érvelését a politikus.

Kulcsár-Terza József úgy vélte: hasznos volt benyújtani a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott autonómiatervezetet, mert ez alkalmat adott arra, hogy nyíltan beszéljenek az autonómiáról. Azt is hozzátette azonban, hogy tapasztalata szerint a tervezetet véleményező szakbizottságok tagjai sem olvasták el a törvénytervezet szövegét. Véleményüket a tévék ellenkampánya és a pártutasítások alapján alakítják ki.

"Ha húsz évvel ezelőtt elkezdődött volna a meggyőző munka, akkor ma máshol állhatnánk" – sommázta véleményét az MPP politikusa, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti frakciójában tevékenykedik.

A Székelyföld területi autonómiája törvénytervezetét április 11-én elvetette a román képviselőház plénuma. A szenátusban – amely a román alkotmány értelmében döntő házként jár el bizonyos típusú törvénytervezetek esetében – a jogi, a pénzügyi és a közigazgatási bizottságnak kell még foglalkoznia a tervezettel, mielőtt az a plénum elé kerül.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Tőkés püspök elvtársból már megint nem lesz székely király. ...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
36
A román, nem nemzet, az egy megélhetési kérdés.
Erről már az oroszok is rég így vélekednek.

Szardzsentíni remélem már írja a LIBE bizottságban a román államot elítélő jelentést.
tulipan
@36: Remélem helyesli majd, mivel ennyire agyament nép nincs még 1, mint mi!
36
@tulipan: Amennyiben az 500 éve tartó szívatásunkat agyamentségnek lehet nevezni.
Valóban agyamentek vagyunk hogy hagytuk. Na, mindegy. Ebben a társadalomban, egy réteg mindig az idegen érdekek kiszolgálója volt, mert ami a sajátunk, az sose tetszett. Egyeseknek a nemzettestvéreink nem/sem tetszenek.
36
@tulipan: Csak tudod, ha ellátogatsz egy székelyföldi faluba, azt látod, hogy a földet művelik, jószágot tartanak. Tisztelik a földet, ami a talpuk alatt van, mert a sajátjuk. Az ad nekik enni.
Ha ne adj Isten, nálunk valamiért bezárnának a nagy élelmiszer üzletek-vagy a román panelrengetegben és szutyokban-, nekik akkor is lesz mit enni.
Szóval, józanul gondolkodnak. Tisztelem is őket ezért.
tulipan
Az ésszerűtlen ostobaság, mindig is agyament,mt volt és lesz!!!
tulipan
36! Bocs, HA elolvassod Szamosközy 500 ÉVE írt történelmi eszmefuttatását, meglátohatod, hogy az erdélyiek, már akkor utálták az itteni magyarokat!!! Nekem te ne idelazálgasd őket!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.