Nem zárta ki Nyikolaj Nyikiforov orosz távközlési miniszter csütörtökön, hogy az orosz hatóságok a Telegram üzenetküldő szolgáltatás után a Viber ingyenes internetes telefon- és üzenetküldő szolgáltatást is blokkolhatják.

A tárcavezető szerint ez akkor fordulhat elő, ha a Viber, miként a Telegram, szintén nem fogja kiadni a kódolási kulcsait.

"Ez a kérdés a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) illetékességi körébe tartozik, mert az ilyen különleges kérdésekben és a kódkulcsok kiadását elrendelő ítéletek végrehajtásában az FSZB az illetékes. Ha problémái lesznek a kódkulcsok kiszolgáltatásával, akkor (a szolgálat) bírósághoz fordulhat, és hasonló bírósági rendelkezést szerezhet be" – mondta a miniszter.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor április 16-án kezdte meg a Telegram blokkolását célzó tevékenységét, miután az üzenetküldő szolgáltató nem adta ki az FSZB-nek kommunikációja kódkulcsait. Sajtóértesülések szerint az orosz hatóság, a korlátozás megkerülését meggátolandó, az Amazon, a Google, a Microsoft, a Facebook, a Twitter, a Yahoo, a Yandex, a VKontaktye, az Odnoklassznyiki és más társaságok 18 millió IP-címét blokkolta, zavart okozva számos szolgáltató működésében.

A Telegram, amelynek működési szabadságért a héten Moszkvában és Szentpéterváron is tüntettek, továbbra is kiáll a magánkommunikáció sérthetetlensége mellett. A cég azt ígérte, hogy a tilalom ellenére is fenntartja a messenger üzemképességét Oroszországban.

A Viber működésében a Telegram működésének akadályozása nyomán zavarok léptek fel, amelyek elhárításáról a cég kedden számolt be. A Viber Media S.a.r.I., a Telegramhoz hasonlóan védi a kommunikáció titkosságát és az adatbiztonságot. A vállalat korábban közölte, hogy kész együttműködni az egyes országok hatóságaival, ám nem tudja kiadni a kódkulcsokat az FSZB-nek a Roszkomnadzornak az információszolgáltatók hivatalos jegyzékébe történő felvétele esetén. Már csak azért sem, mert ez a Vibernek a 2016-ban a végpontok közötti titkosításra való áttérése miatt műszakilag megvalósíthatatlan.

Vagyim Szubbotyin, a Roszkomnadzor helyettes vezetője csütörtökön közölte, hogy a hatóság a Telegram elérhetősége elleni fellépése során eddig 50 VPN- és azonosíthatóságot elfedő szolgáltatót blokkolt. Elmondta, hogy 15 külföldi webtárhely-szolgáltóval folynak tárgyalások, amelyek alhálózatait érintheti a Telegram blokkolása.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mackoka46
Mások tartsák tiszteletbe az írott és az íratlan szabályokat, de a diktatúra, az elnyomás az emberi jogokon és méltóságon felül áll. Na hogyne !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.