Donald Trump amerikai elnök kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomszerződésből, és aláírta azt a memorandumot, amellyel visszaállította az Irán elleni büntető intézkedéseket. Izrael örül a lépésnek, de megnyitotta az óvóhelyeket a Golán-fennsíkon.

A Fehér Házból valamennyi nagy tévétársaság által élőben közvetített beszédében az amerikai elnök ostorozta Irán politikáját és azt fejtegette, hogy a 2015-ben aláírt megállapodást "rosszul tárgyalták", ezért ha Irán be is tartja a benne foglaltakat, politikája változatlanul veszélyes.

Trump kilépett az iráni atomszerződésből, újra élnek a szankciók az iszlám ország ellen

Fotó, címlapi kép: MTI/AP/Evan Vucci

Trump utalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök múlt hétfőn mondott beszédére, amelyben az izraeli politikus hírszerzési jelentésekre hivatkozva azzal vádolta meg Iránt, hogy hazudott és változatlanul atomfegyver kifejlesztésén munkálkodik. Bár azóta kiderült, hogy ezek a hírszerzési információk a 2015 előtti helyzetre vonatkoztak, beszédében Donald Trump így fogalmazott: ezek az információk megerősítik, hogy Irán atomfegyverek kifejlesztésére törekszik.

Az elnök hangsúlyozta: az Iránnal kötött nukleáris megállapodásnak védelmeznie kellett volna az Egyesült Államokat és szövetségeseit, ehelyett azonban szerinte az egyezmény lehetővé tette, hogy Irán továbbra is uránt dúsíthasson.

Ha életben maradna ez az egyezmény, akkor ez fegyverkezési versenyhez vezetne a Közel-Keleten – tette hozzá. "Nincs megfelelő mechanizmus" annak ellenőrzésére, hogy Irán nem csapja-e be a megállapodást aláírókat – hangoztatta Trump, hozzátéve, hogy a megállapodás egyébként sem kényszeríti Iránt arra, hogy felhagyjon destabilizáló tevékenységével és a terrorizmus támogatásával a térségben. Trump Szíriát és Jement említette példaként az állítólagos iráni destabilizáló tevékenységre. Az amerikai elnök diktatúrának minősítette az iráni rendszert.

Leszögezte: "világos", hogy a jelenlegi, "alapjaiban hibás" egyezmény mellett az Egyesült Államok nem tudja megakadályozni, hogy Irán atombombára tegyen szert, ezért – mint hangsúlyozta – az Egyesült Államok kivonul az egyezményből.

A kilépéssel egy időben Washington visszaállítja a korábbi szankciókat Irán ellen, mégpedig – ahogyan Trump fogalmazott: – "a lehető legmagasabb szinten". Az erőteljes szankciók azonnal életbe lépnek – közölte. A beszéd után Donald Trump aláírta azt a memorandumot, amely a büntető intézkedésekről rendelkezik.

Az elnök leszögezte: valódi, tartós megodást szeretne az iráni nukleáris fenyegetés megoldására, de konkrétumokat nem említett. Hozzátette: ilyen tartós megoldást szerinte Irán is akar majd. Szintén konkrétumok nélkül közölte: az Egyesült Államok más országok ellen is szankciókat foganatosíthat.

A jelenlévő újságíróknak távoztában az elnök elmondta: Mike Pompeo külügyminiszter jelenleg útban van Észak-Korea felé.

Izrael örül, de a Golán-fennsíkon megnyitották az óvóhelyeket

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint Donald Trump amerikai elnök bátor, helyes döntést hozott az iráni nukleáris alku felmondásával.

Az izraeli hadsereg az óvóhelyek megnyitására adott utasítást a Golán-fennsíkon – közölte a tízes kereskedelmi tévécsatorna esti tévéhíradója kedden

Izrael nagyra becsüli és támogatja Donald Trump döntését, amelyet bátornak és helyesnek nevezett Benjámin Netanjahu az izraeli tévécsatornákon élő adásban közvetített beszédében, amely közvetlenül Donald Trump korábban egyenes adásban bemutatott beszéde után hangzott el.

"Erőteljesen válaszolunk minden támadásra" – hangsúlyozta az izraeli miniszterelnök, s Trump lépését támogatva közölte, hogy Irán dollármilliárdokat költött katonai céljaira Szíriában, Jemenben és más közel-keleti országokban.

Netanjahu azt is kijelentette, hogy a 2015-ös nukleáris megállapodás pénzeket biztosított Iránnak, és lehetővé tette, hogy nukleáris bombák teljes arzenáljához elégséges uránt dúsítson.

Az izraeli hadsereg légvédelmi egységeket telepített az északi határvidékre a Háárec című újság honlapjának értesülése szerint. A televízió szerint azért adták ki az utasítást a Golán-fennsíkon a lakosságnak és a hatóságoknak az óvóhelyek megnyitására, mert szokatlan iráni csapatmozgásokat észleltek Szíriában.

EU: továbbra is elkötelezettek az Iránnal kötött megállapodás fenntartásában

Az Európai Unió továbbra is elkötelezett az Iránnal kötött nukleáris megállapodás fenntartása mellett – szögezte le kedden este Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, miután Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy országa felmondja a szerződést.

Rövid sajtónyilatkozatában Mogherini arra szólította fel a nemzetközi közösség többi tagját, hogy az Egyesült Államok kilépésének ellenére is őrizzék meg a 2015-ben aláírt többhatalmi egyezményt, az ugyanis kulcsfontosságú a közel-keleti térség, Európa, illetve az egész világ biztonsága szempontjából.

Kijelentette, a szerződés működik, és eddig elérte a célját, vagyis garantálta, hogy Irán nem fejleszt atomfegyvereket.

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
Lassan sikerül felszámolni az isist, Szíriában Aszad elnök az egyik legkeresztényebb, leghaladóbb vezető a Közel- Keleten, Észak és Dél Koreai vezetők kézen fogva sétálnak... Ez a barom meg lassan kirobbantja a harmadik VH-t
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lópicigáspár
Lassan sikerül felszámolni az isist, Szíriában Aszad elnök az egyik legkeresztényebb, leghaladóbb vezető a Közel- Keleten, Észak és Dél Koreai vezetők kézen fogva sétálnak... Ez a barom meg lassan kirobbantja a harmadik VH-t
fekete
America first.Trump belerugott az egesz Europaba.Nesze nektek Europa. Hogy egy ilyen
pirosla'mpa hajcsar ugraltattja az egesz vilagot,aki 24 oran att hazudik!Kozben pedig a sok
retye Trampot javasolja a NOBEL dijra? Vilagnak vege!
lampa laz
Ez egy eszement állat, egy hülye ripacs, az izraeli fßßal együtt. Ennyi idióta hatalommániás politikus még nem volt talán soha országok élén, mint napjainkban, köztük a mi idiótánkkal is.
lampa laz
@Horizont: ...pedig csak egy jó "mesterlövész" kellene, aki ezeket a bábokat és mozgatóikat kilövi, mert tényleg világégés lesz.
Jozefina
Mert bunkó és nem fogja fel mit csinál!!!
Equus1
Kim Dzsong Un talán figyel... láthatja, mennyit ér a szava Samu bácsinak. Ha nem vigyáz, könnyen Kadhafi sorsára juthat...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.