Az utóbbi hónapokban 180 fokos fordulatot vett Észak-koreai vezetés az AP hírügynökség szerint bejelentette, hogy még májusban leszereli a nukleáris kísérletekre való tesztbázisát.

Showműsort csinál az atomprogram végéből Észak-Korea

A déliek tévén nézték, ahogy az északiak kísérleteztek ellenük – Fotó: Jung Yeon-je / AFP

Az Index a hírügynökségre hivatkozva azt írja, Észak-Korea bejelentette, hogy május 23-25. között ünnepélyes keretek között fogják lebontani a telepet.

A külügyminisztérium közleménye szerint az ország északkeleti régiójában található bázis minden tesztalagútját felrobbantják, illetve a kutatási és megfigyelőépületeket is eltávolítják.

A showműsorrá kerekített leszerelésre a terv szerint amerikai, dél-koreai, kínai, orosz és brit újságírókat is meghívnak, hogy a helyszínről kísérhessék figyelemmel a folyamatot.

A lap emlékeztet, hogy Észak-Korea és a világ viszonya az év elején kezdett el enyhülni, a folyamat pedig az április végén a demilitarizált övezetben megtartott, történelmi jelentőségű Korea-közi találkozóban csúcsosodott ki, ahol Kim Dzsongun észak-koreai diktátor a demarkációs vonalat átlépve déli területen tárgyalt Mun Dzsein dél-koreai elnökkel. A kiadott közös nyilatkozat alapján az atomfegyvermentes félsziget a céljuk, és 65 év után hivatalosan is békeszerződéssel zárnák le az 1953-ban csak fegyverszünettel véget ért koreai háborút.

(Index)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Röhögném, hogyha annak a kutatólétesítménynek a felrobbanását vetítenék le ami után kénytelenek lettek lemondani az atomprogramról és úgy tálalnák, mintha most robbantanák fel :D
human
@Jozefina: Én sem. Nekem ez túl gyors, túl hirtelen jött pláne az atom kísérletek után. Még akkor sem áll össze a kép, hogy a korábbi hírek szerint megsemmisült a kísérleti telepük. Valami nem kerek a történetben.
Persze ha megerőltetem magam akkor magyarható azzal, hogy végül is az interkontinentális rakétaprogram akár sikeresnek is mondható. Ez után már kisebb arcvesztéssel tudta felhozni a béke lehetőségét. Befele gondolom úgy kommunikálja, hogy ő hozta meg a békét az atomprogramjával.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.