Egy esettől eltekintve súlyosabb incidensek nélkül fejeződött be szombat este Irakban a parlamenti választás, mely az első volt az Iszlám Állam terrorszervezet felett aratott győzelem óta.

A választóhelyiségek szombat este, közép-európai idő szerint 17 órakor zártak. Az iraki média és megfigyelők alacsony részvételről számoltak be. Mindazonáltal a kurdisztáni autonóm régióban a médiajelentések 40-től 80 százalékig terjedő részvételről szólnak. Ott a választók vélhetőleg azért vettek részt nagyobb számban a választáson, hogy a kurd képviselők megőrizzék jelenlétüket a bagdadi parlamentben.

900 ezren biztosították az iraki választást, egy rendőr így is meghalt

A vártnál jobban sikerült az iraki választás – Fotó: AHMAD AL-RUBAYE / AFP

Az észak-iraki Moszulban szintén jelentős volt a részvétel, első ízben Szaddám Huszein rezsimjének 15 évvel ezelőtti bukása óta.

Ezzel szemben az ország többi részében, beleértve Bagdadot, mérsékelt részvételről számolt be a média és a megfigyelők.

A négy évvel ezelőtti parlamenti választáson viszonylag nagy, 62 százalékos részvételt regisztráltak. Az AFP jelentése szerint ez azzal magyarázható, hogy a társadalomban politikai apátia lett úrrá, egyebek között az országban széles körben elterjedt korrupció miatt.

A választások zavartalan lefolyását mintegy 900 ezer főnyi biztonsági erő biztosította.

A média és a megfigyelők szabálytalanságokról is jelentettek, így például arról, hogy a választóhelyiségek túl későn nyíltak meg, és sok helyen zavarok mutatkoztak az újonnan bevezetett elektronikus szavazórendszer működésében.

A választások az ultraradikális csoportok fenyegetései ellenére nagyobb incidensek nélkül zajlottak le.

Mindamellett Dijála tartományban, Bagdadtól keletre megöltek egy rendőrt – közölte az AFP-vel Mazhar al-Azzaui tábornok, a választások lebonyolításával megbízott tartományi illetékes. Elmondása szerint öt további rendőr megsebesült, egy közülük súlyosan, amikor nyolc aknagránát és két Katyusa-rakéta csapódott be egy választóhelyiség közelében.

A választás eredményét az urnazárás után 48 órán belül teszik közzé.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.