A legfrissebb jelentések szerint tíz halálos áldozata van a texasi Santa Fé városka középiskolájában helyi idő szerint pénteken reggel elkövetett lövöldözésnek, és többen megsebesültek. Két diákot letartóztattak, egyikük a gyanúsított.

Tízre emelkedett a texasi lövöldözés halálos áldozatainak száma
Fotó: Pinterest

A lövöldözés helyi idő szerint reggel nyolc órakor az iskola egyik tantermében, óra közben tört ki, a rendőrség és a szövetségi rendfenntartók azonnal a helyszínre siettek, és lezárták az iskolát és környékét.

A sebesültek között oktatók is vannak, és megsebesült az ámokfutót megfékező egyik rendőr is. A sebesülteket rohamkocsikkal és mentőhelikopterekkel szállították kórházba, egyelőre nem hoztak nyilvánosságra orvosi jelentést arról, vajon akad-e közöttük életveszélyes állapotban ápolt sebesült.

A letartóztatott diák személyazonosságát hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, a rendőrség csupán annyit közölt:

az iskola diákja, fiú, és jelenleg vizsgálják a mobiltelefonja híváslistáját és a közösségi portálokon fellelhető esetleges bejegyzéseit. Az viszont gyorsan kiderült, hogy az iskolában és környékén több robbanószerkezetet helyeztek el, feltételezhetően a gyanúsított.

A szerkezetek hatástalanítása megkezdődött, de a rendőrség felhívást tett közzé, s mindenkit arra kért, hogy ismeretlen tárgyakhoz ne nyúljon, hanem azonnal értesítse a rendőrséget, vagy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) helyi irodáját.

A gyanúsítotton kívül még egy diákot letartóztattak, de nem gyanúsítottként, hanem – a rendőrségi megfogalmazás szerint – "érdeklődésre számot tartó személyként", vagyis potenciális célszemélyként kezelik. Mindkettőjük kihallgatása megkezdődött.

A Houston Public Media – a houstoni egyetem lapja – emlékeztetett rá, hogy az idén februárban ebben az iskolában már volt egy riadó, a kampuszt le is zárták, de végül nem találtak fegyvereket, vagy robbanó szerkezeteket.

A kialakult helyzetről azonnal tájékoztatták Donald Trump elnököt és Mike Pence alelnököt.

Trump először Twitter-bejegyzést tett közzé, majd a Fehér Házból élőben közvetített rövid beszédében sajnálatát és együttérzését fejezte ki, s miközben azt hangoztatta, hogy ezek a lövöldözések "már túl hosszú ideje tartanak" az Egyesült Államokban, leszögezte, hogy kormánya tőle telhetően mindent megtesz a megfékezésükért.

Pénteken délután az amerikai sajtóban – a rendőrség egyik, neve elhallgatását kérő munkatársára hivatkozva – megnevezték az elkövetőt: Dimitrios Pagourtzis, 17 éves, az iskolai focicsapat és a helyi görög ortodox templommal együttműködő tánckar tagja.

A rendőrség nyilvánosságra hozta, hogy eddig tíz halálos áldozata van a tragédiának: kilenc diák és egy tanár vesztette életét. Nyolc sebesültet a houstoni egyetemi klinikán ápolnak, egyikük állapota életveszélyes, egy sebesült pedig súlyos, de nem életveszélyes állapotban fekszik az intenzív osztályon. További sebesülteket ápolnak a galvestoni kórházban, egy felnőtt féri – feltételezhetően az ámokfutásban megsebesült rendőr – állapota válságos. A galvestoni kórház nem pontosította, hogy hány sebesültet fogadott, de lapinformációk szerint három embert kezelnek.

Greg Abbott, Texas republikánus kormányzója pénteken délután a tragédia helyszínére utazott. Előtte telefonon egyeztetett Donald Trumppal, aki ígéretet tett, hogy a szövetségi kormány minden segítséget megad a városnak és az áldozatok hozzátartozóinak.

Santa Fében tartott sajtókonferenciáján a kormányzó közölte, hogy

a rendőrök két fegyvert találtak: egy sörétes puskát és egy revolvert. Mindkettő a gyanúsított édesapjáé, aki törvényesen vásárolta ezeket. A kormányzó tíz halottról és tíz sebesültről beszélt.

A sajtótájékoztatón jelen volt Ted Cruz, texasi republikánus szenátor is, aki "hősöknek" nevezte a tragédia áldozatait.

Az idén egyébként ez volt a 22-ik iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban.

A 13 ezer lelket számláló Santa Fé Texas szövetségi állam déli részén, Houstontól mintegy 50 kilométernyire délkeletre fekszik.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Kíváncsi vagyok Trump ezek után mit fog mondani. Kétségem nincs, hogy ki fog tartani a szabad fegyvertartás mellett.

Az egyik mészárlás túlélői egy nagy csarnokban találkoztak az NRA képviselőjével. Érdemes az egész felvételt is megnézni. Ez a rész amit belinkeltem arról szól, hogy az NRA álláspontja szerint a lövöldözőnek nem lett volna szabad fegyverhez jutnia. És itt jön az érdekes rész ahogy a felelősséget eltereli magukról.

Az NRA képviselője hangsúlyozza, hogy őrült embereknek nem lenne szabad fegyverhez jutnia. (ekkor sokan bekiabálták, hogy nem voltak őrültek) Arra tért rá, hogy több esetben szociális munkások látogatták már az elkövetőket. Gondolom itt arra utalt, hogy nekik kellett volna észlelniük, hogy az illetők "őrültek". Elmondta még, hogy több esetben osztálytársaiknak küldtek olyan üzeneteket, hogy "meg foglak ölni". Itt pedig a szülőkre, rendőrségre, szociális szolgálatokra hárította a felelősséget.

Itt a rendőr átveszi a szót. Először is az elsődleges felelős az elkövető és nem más. Három dolgot sorolt fel ami növelné a biztonságot:
1. Az iskolák épületének szerkezeti átalakítása, hogy nehezebben lehessen egy támadást elkövetni
2. Bővíteni kell a rendőrség jogkörét, hogy akik magukra vagy másokra veszélyesek azokkal szemben határozottabban járhassanak el. Például elvehessék a fegyverükés ÖRÖKRE, ha a pszichológiai vizsgálat ezt indokolja.
3. De végül és nem utolsó sorban igenis korlátozni kell a fegyvertartást. 18 évesnek nem szabad fegyvert eladni. Az automata fegyvereket és az arra átalakító eszközöket be kell tiltani.

Itt a kiemelt rész, de érdemes az elejétől is meghallgatni.
www.youtube.com/watch?v=4AtOU0dDXv8&t=502s
Jozefina
Nekem elég furcsa, hogy egy elnök a Twitteren keresztül üzenget és semmi konkrét inzézkedése nincs a fegyvertatás csökkentésével kapcsolatban!!!
tulipan
Túlságosan sokan vannak még mai is, akik ragaszkkodnak a vadnyugati szabad fegyvertartáshoz! Igaz, ahhoz képest, hogy mennyí fegygver is lehet az USÁ-bsn magánkézben, igazán nem mindennapos, az ilyen! Csak éppen időnkint akad egy-egy, akiből kitör az idiótizmus!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.