A tavalyi évhez képest két százalékkal csökkent, és rekordalacsony szintet ért el a kivándorlást fontolgató lengyelek száma a Work Service lengyel munkaközvetítő cég felmérése szerint, amelynek eredményét kedden ismertették.

A Work Service évente vizsgáltatja a lengyelek külföldi munkavállalásra való hajlandóságát. Idén a megkérdezettek 11,8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy fontolgatja az ilyen célú kivándorlást. Ez 2 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi adatnál.

A kivándorolást tervezők közül 85 százalék nem rendelkezik felső fokú végzettséggel. A szakképzett személyeknek csak egy ötöde vállalna munkát külföldön, ami a tavalyi felmérés adataihoz képest 9 százalékos visszaesést jelent.

A munkanélküliek körében a kivándorlási hajlandóság viszonylag alacsony (13 százalékos), miközben a kiutazást fontolgatók 69 százalékának jelenleg van állása.

A vizsgálat eredményei azt is mutatják, hogy a kiutazást fontolgatók fő célországa az előző évektől eltérően nem az Egyesült Királyság lenne, ahova csak a válaszadók 6 százaléka kívánkozik, hanem Németország (31 százalék) és Hollandia (15 százalék).

A külföldön munkát vállalni akarók közül 24 százalék le is telepedne egy másik országban, 20 százalékuk néhány évre utazna ki, 31,5 százalék három hónaptól egy évig terjedő időt töltene Lengyelországon kívül.

A külföldi munkavállalást a lengyelek 87 százaléka egyáltalán nem fontolgatja, 40 százalék azért, mert elégedettek az állásával. Ez utóbbi mutató 5 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A megkérdezettek 5 százaléka azért nem vándorolna ki, mert attól tart, hogy külföldön rossz bánásmódban részesülhet.

A felmérést a Kantar Millward Brown véleménykutató cég végezte el március végén egy 708 fős mintán.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus1
egy 40 milliós népességből 708 fős merítés sok minden, csak komoly következtetésre alkalmas nem, bármiféle szorzót alkalmaznak Ilyen csekély számú mintából, származást, családi állapotot,foglalkozást, iskolai végzettséget, lakhelyet, vagyoni helyzetet, nemek szerinti, életkori megoszlást, napi hangulatot, vallási összetételt országosan releváns mértékben meghatározni, és ebből komoly következtetésre jutni gyerekes képzelgés.
Vmi keresztényi igehirdetés ez is...
egyvandor
Nincs olyan tehetséges gázszerelőjük aki egymaga produkálni tudja a gdp felét. Majd ha a lengyeleknek is sikerül bevezetni az unortodox gazdaságot (mindet a haveroknak, semmit a jobbágyoknak) fordulhat még a kocka.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.