A Palesztin Hatóság csatlakozott a nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezményhez (CWC) – közölte az egyezmény végrehajtását felügyelő Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szerdán.

A hágai székhelyű szervezet bejelentése szerint – amely palesztin államként említi a csatlakozó felet – a palesztin vezetés a múlt héten helyezte letétbe a csatlakozásról szóló okiratot az ENSZ főtitkárának, az egyezmény letéteményesének jelenlétében.

A palesztinok csatlakoztak a nemzetközi vegyifegyver-tilalmi egyezményhez

Tüntetők tiltakoznak palesztin zászlókkal a kezükben Újdelhiben 2018. május 18-án az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe való 2018. május 14-i áthelyezése ellen, és amiatt, hogy az izraeli biztonsági erők legalább 60 embert agyonlőttek és több mint 2700-at megsebesítettek a Gázai övezet határán zajló összecsapásokban. Az Egyesült Államok a képviselet átköltöztetésével kifejezésre juttatta, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként. (MTI/EPA/Radzsat Gupta)

A 193.-ként csatlakozó Palesztin Hatóság számára az egyezmény június 16-ától érvényes – közölték.

A CWC 1997 áprilisában lépett hatályba. Célja a vegyi fegyverek kifejlesztésének, gyártásának, felhalmozásának megakadályozása, valamint teljes körű megsemmisítése és végrehajtásának ellenőrzése.

A megállapodást aláíró 165 ország közül eredeti részes államként 87 ratifikálta, köztük az Európai Unió összes tagállama és az Amerikai Egyesült Államok. Az egyezményt Magyarország 1993 januárjában írta alá, és 1996. október 31-én helyezte letétbe az ENSZ főtitkáránál a megerősítő okiratot.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

staro2
A cím ostoba és nem igaz.
Csak a Palesztin Hatóság csatlakozott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.