A bikaviadalok betiltásáért tüntettek állatvédők Madridban vasárnap. A sajtójelentések több ezer fős tömegről szóltak, míg a szervezők 40 ezer résztvevőről beszéltek, akik utcára vonultak "A bikaviadal erőszak" jelszavával.

"A kínzás nem kultúra", "Elég az állatkínzásból!"

- állt egyebek mellett a transzparenseken, amelyeket a magasba tartva a tüntető tömeg mintegy másfél kilométert vonult a belvárosban.

"A kínzás nem kultúra": betiltanák a bikaviadalokat Spanyolországban

Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP

A 17 spanyol és nemzetközi állatvédő szervezet támogatásával és védnöksége mellett rendezett akció kezdetén, a város főterének számító Puerta del Solon, több száz aktivista látványos performanszot mutatott be; az arénában használatos lándzsákat törtek ketté felszálló piros porfelhőben, amely a bikák kiontott vérét jelképezte.

Laura Gonzalo, a kezdeményezés szóvivője arról beszélt, hogy évente mintegy 20 ezer állat válik áldozatává a bikaviadaloknak akár az arénában rendezik azt, akár falusi piactereken.

"A társadalom változást akar"

- hangsúlyozta, követelve a politikusoktól, hogy "legyenek bátrak" és hozzanak döntéseket a bikaviadalok ellen. A tiltakozó felvonulás végén a szervezők kiáltványt olvastak fel, amelyben követelték, hogy a viadalok ne kapjanak semmiféle állami támogatást és töröljék azt a nemzeti kulturális örökségek listájáról is.

Spanyolországban rendszeresek az állatvédelmi tüntetések a bikaviadalok ellen és régóta feszült vita zajlik az esemény megítéléséről. Míg ellenzői kegyetlen kínzásként tekintenek rá, addig támogatói szerint a bikaviadalok az ország hagyományai, szimbólumai közé tartoznak. Ugyanez a kettősség mutatkozik meg abban is, hogy az ország több területén vezettek be korlátozó vagy tiltó rendelkezéseket.

"A kínzás nem kultúra": betiltanák a bikaviadalokat Spanyolországban

Fotó: PASCAL GUYOT / AFP

A Baleár-szigeteken például tavaly fogadták el azt a jogszabályt, amely szerint tilos megsebesíteni vagy megölni az állatokat a bikaviadalokon. Teljes egészében tiltott a bikaviadal a Kanári-szigeteken 1991 óta és Katalóniában 2010 óta. Utóbbi döntését azonban tavaly előtt megsemmisítette a spanyol alkotmánybíróság, mondván: a helyi parlament túllépett hatáskörén amikor elfogadta a tiltó rendelkezést.

Spanyolországban évente csaknem kétezer bikaviadalt tartanak több millió néző érdeklődése mellett. Az ágazat mintegy 200 ezer embernek ad munkát és a spanyol gazdaságra gyakorolt hatása több milliárd euró.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
és a brüsszeli alkesz mit szól ehhez? vagy a mutti? amúgy furcsa hogy minket baszogat brüsszel, de a spanyol bikaviadal felett szemethunynak...

talán azért, mert közös emberkínzó, milliókat megölő, országokat kifosztó gyarmatosító múlt összetartja őket?

holló a hollónak nem vájja ki a szemét, mondja a népi bölcsesség..és milyen igaz.
1magyar
Így igaz! Szerencsétlen állatokat miért kínozzák? De az se normális aki ezeket nézi - szellemi és érzelmi fogyatékos.
CsipkeRózsa
Már évekkel ezelőtt be kellett volna tiltaniuk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.