A három halálos áldozatot követelő liege-i támadás feltételezett elkövetője már a merénylet előtti éjszakán meggyilkolt egy embert Belgiumban – közölte szerdán Jan Jambon belga belügyminiszter.

A belga merénylő már a liege-i támadás előtti éjszakán megölt egy embert

MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

A tárcavezető a belga RTL-nek adott interjújában megerősítette, hogy a Marche-en-Famenne településen keddre virradóra elkövetett gyilkosság is a 31 éves Benjamin Hermann nevű férfi műve.

Michael Wilmet holttestét néhány órával a kedd délelőtti liege-i mészárlás előtt találták meg. A férfi korábban Hermann rabtársa volt. Sajtóhírek szerint halálát kalapácsütések okozták, a gyilkos fegyvert megtalálták a tettes autójában, Liege-ben.

Benjamin Hermann, akit hétfőn engedtek ki a börtönből kétnapos eltávozásra, másnap hátulról késsel rátámadt két járőrre az ország keleti részében található Liege központjában, elvette egyikük pisztolyát, majd agyonlőtte őket, valamint egy civilt is, aki a közelben ült az autójában.

A merénylő ezután egy közeli iskolához menekült, ahol túszul ejtett egy takarítónőt. A különleges egységek tagjai végül agyonlőtték a támadót, aki az akció során négy rendőrt megsebesített.

Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője arról számolt be szerdán, hogy a férfi többször is azt kiáltotta, hogy "Allahu Akbar" (Allah hatalmas), mielőtt lelőtték. A vádhatóság terrorcselekmény, illetve terrorista gyilkossági kísérlet miatt indított nyomozást, de a támadó indítéka egyelőre ismeretlen.

A szóvivő hozzátette, a tettes holttestén toxikológiai vizsgálatot fognak végezni.

"Elszigetelt esetről van szó, az elkövető nem volt tagja semmilyen hálózatnak, nem kapott senkitől utasításokat, ezért nincs is szükség a terrorkészültségi szint fokozására" – szögezte le Jambon.

A nőt kórházba szállították, ahol Fülöp belga király, Charles Michel kormányfő és Jambon is meglátogatta. "Nagyon bátran viselkedett, elképzelhető, hogy segített megakadályozni a további vérontást az iskolában" – mondta a belügyminiszter.

Egyes híradások szerint a férfi neve közvetetten a biztonsági szolgálatok által ismert szélsőséges iszlamistákról szóló aktákban is szerepel.

Liege-ben szerdán egyperces néma csenddel fognak emlékezni az áldozatokra.

(MTI)

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Ezért kell felakasztani haladéktalanul minden iszlamista bűnözőt, nem tárgyalgatni az ügyét. Ha kiszabadul ott folytatja, ahol abbahagyta, még a nem felesküdött muszlimok is radikalizálódnak, mert erősítést kapnak a bevándorlás által.
A deradikalizáció ugyanúgy kudarcba fulladt, mint a multikulti. Ezt már mindenki tudja Európában, csak az EU vezetői valamiért nem, és a bigott migránssimogatók nem tudják.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@durbincs: mit bozsevász kincs keresö kis ködmön ?
teuton
@verőce21: Te idiota analfabeta! Ez egy tösgyökeres europai belga, aki a börtönben lett iszlamista! Olvass utana! Na ennyit a hozzad hasonlo mocskolodo analfabetak szellemi kepessegeröl...
teuton
@36: Na meg 1 analfabeta! Hol olvastal 6 honapot??? Nemhogy csak analfabeta vagym de meg a szamokat sem ismered! Ja, nem is csoda, mert Europaban ARAB szamokat hasznalnak, te meg sem magyarul nem tudsz, sem arabul...
verőce21
@teuton: (00:05) Sehol nem írtam, hogy ez nem balga, vagy nem fehér ember!
Csak iszlamizálódott. Az, hogy nem tudod értelmezni amit írtam, a te "analfabeta szellemi kepessegedröl" nyújt tudományos mesekönyvet.
tulipan
@verőce21: Ezt magadról írtad??? Kösz az útmutatást!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.