A spanyol parlament megvonta a bizalmat Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnöktől pénteken Madridban.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) által benyújtott bizalmatlansági indítványt 180-an támogatták, 169-en szavaztak ellene, és egy képviselő tartózkodott.

A spanyol parlament megbuktatta Mariano Rajoy miniszterelnököt

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök beszél az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájában Madridban 2018. május 31-én. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) azután nyújtott be bizalmatlansági indítványt a kormányfő ellen, hogy a spanyol központi büntetőbíróság nem jogerős ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is, amiért 245 ezer euró (mintegy 78 millió forint) pénzbüntetés szabott ki rájuk a bíróság. (MTI/EPA/J. J. Guillen)

A törvényhozás döntésével automatikusan bizalmat szavazott Pedro Sánchez szocialista kormányfőjelöltnek, aki – miután a parlament döntése megjelenik a hivatalos állami közlönyben – elfoglalhatja hivatalát és megnevezheti kormányának tagjait.

A posztjáról leváltott Mariano Rajoy elsőként fogott kezet az új miniszterelnökkel, majd elhagyta a parlamentet.

A bizalmatlansági indítványról folytatott vita során Pedro Sánchez egy szocialista, Európa-barát kormány megalakítását ígérte, amelynek célja az intézményi, gazdasági, társadalmi és területi stabilitás.

Emellett előrehozott parlamenti választásokat is kilátásba helyezett a 2020-ban esedékes országos parlamenti választások helyett, de ennek időpontjáról nem tett említést.

A 46 éves politikus továbbá ígéretet tett az új katalán kormány és a spanyol kormány kapcsolatának helyreállítására is.

A legnagyobb spanyol napilapok pénteki előzetes elemzései szerint gyenge kormány megalakulása várható, mivel a szocialistáknak 84 mandátuma van a 350 fős törvényhozásban, vagyis jelentős kisebbségben vannak ahhoz, hogy elképzeléseik megvalósításához támogatást szerezzenek.

A baloldali El País cím napilap úgy vélte: a bizalmatlansági indítvány támogatása csak egy alkalmi szövetség volt a pártok között a konzervatívok leváltására.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt azért kezdeményezte a kormányfő leváltását, mert a bíróság a múlt héten első fokon ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott az eddig kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is.

A PP fellebbezett az ítélet ellen, amellyel 245 ezer euró (77,9 millió forint) pénzbírságot szabtak ki rá.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Csak mi nem tudunk megmenekülni ettől a közönséges bűnöző, vályogvető csúti csüngőhasú kancigánytól. Ennek már annyi van a bűnlajstromán, hogy az életfogytiglani is kevés volna.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Csak mi nem tudunk megmenekülni ettől a közönséges bűnöző, vályogvető csúti csüngőhasú kancigánytól. Ennek már annyi van a bűnlajstromán, hogy az életfogytiglani is kevés volna.
Eladott Ország
@durbincs: Wazze én már nyugdíjas vagyok. Én/mi már legfeljebb koldusbotra juthatunk, ettől a szarházi kormánytól.
Commenter
@Eladott Ország: "A modern parlamentáris demokráciák működése a hatalommegosztás elvén alapul. A hatalommegosztás elve elsősorban nem az államhatalmi ágak merev elválasztását jelenti, hanem az alkotmányos szervek működésének, a hatalomgyakorlásnak kölcsönös ellenőrzését, kiegyensúlyozását.[1] A végrehajtó hatalommal szemben gyakorolt parlamenti ellenőrzés eszköze az interpelláció, a kérdés, a politikai vitanap vagy az azonnal kérdések és válaszok órája, továbbá a kormányzattal szembeni bizalom megrendülése esetén alkalmazott bizalmi szavazás és a bizalmatlansági indítvány. A bizalmatlansági indítvány – az általában a kormány által saját maga ellen kezdeményezett bizalmi szavazással szemben – alapvetően a parlamenti ellenzék fegyvere. Általában a parlamenti képviselők egy meghatározott aránynál nem kisebb létszámú csoportja nyújtja be, az indítványról tartott sikeres szavazás nyomán a parlamenti többség megvonja a bizalmat a kormánytól, amelynek megbízatása így megszűnik." (Forrás: Wikipédia)
Itt ugye éppen régivágású kereszténydemokrácia épül, 2/3-os többséggel. Semmi modernről, pláne parlamentáris demokráciáról szó sincs. Az ellenzék meg lefegyverezve vagy a lmp esetében inkább lekenyerezve. Ennyi.
Eladott Ország
@Commenter: Az a bizonyos, nagyapáink által átélt régi vágású kereszténydemokrácia, az valójában egy nagyon szegény világ volt, amely milliőt elviselni bizony csak erős Istenhittel lehetett. „Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa” – prédikálta a pap a szentmisén az uradalmi cseléd és szolga híveinek, és ők hitték, hogy a haláluk után végre ők is elégtételt nyernek a megaláztatásukért Istentől a Mennyországban. Olyan világ volt az akkortájt, amelyben voltak előjogokat élvező bárók és grófok, és az ő teljesen jogfosztott cselédeik. Az uradalmi szolga és cseléd, amíg bírt, dolgozott, ám ha már elhagyta az ereje, mert lebetegedett, vagy megöregedett, a jussáért cserébe többnyire a legkisebb fiúgyerek kötelessége volt a szüleiről gondoskodni, s őket életük végéig eltartani. Az uraság egész nap dorbézolt és mulatott, míg a cselédeik a birtokain reggeltől napestig keményen dolgoztak (lásd, Ady Endre A grófi szérűn című versét). Olykor csak egy karéj kenyérért és egy köcsög aludttejért siratta a cseléd a másét. Abból a világból való az a mondás, hogy cseléd volt az apád, fiam, hát cseléd leszel te is! Szép új urambátyám-cselédvilág vár ránk! Erre szavaztunk, s ezt érdemeljük. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
Commenter
@Eladott Ország: én ezt csak hallomásból illetve a történelemkönyvekből ismerem, de az mdf és antall is valami hasonlóval próbálkozott. Orbán mocskos populista nézeteit, politikáját ő hívta életre, bár szerintem ez alapból benne is kellett legyen Orbánban aki sűrűn váltogatta polittikai nézeteit.Elég borzasztó világ volt amiről írsz, de ez is az lesz, hiszen itt még mindahhoz amit írtál hozzájön a listázás, sorostörvényezés, megfigyelés. Mindezt azok döntik el akik a legnagyobb farizeusok, a kereszténységhez semmi közük, a demokráciához még annyi se. Ez a rendszer, ahogy egyszer pont nekem írtad, pont Kövér L egyik aljas megjegyzése kapcsán-csakis saját magán taknyolhat el. Akkor nem gondoltam volna hogy a választásokat igy el fogják csalni. Én soha nem szavaztam ezekre, mások sem a hajrá meg a vekker szlogenjeitől meg nagyon rosszu vagyok, ahogy az egész retkes brancstól is.
Eladott Ország
Ilyen – hogy a kormány elveszítsen egy ellene indított bizalmatlansági szavazást – nem történt még a modern Spanyolország történetében. Spanyolország miniszterelnöke ezentúl a szocialista PSOE vezetője, Pedro Sanchez. Mariano Rajoy bukásában – a megszámlálhatatlan mennyiségű korrupciós botrányon túl – valószínűleg a katalánok felhergelése is szerepet játszott. Az, hogy az új vezetés képes lesz-e végre jó irányba terelni a mediterrán országot, egyelőre kérdéses. A választ talán hamarosan megkapjuk, mindenesetre annyi biztos, hogy a demokrácia a mai napon győzött itt délen. Idehaza viszont mit sem változott a politikai helyzet, sőt. Orbán Viktor ugyanis meghozta újabb döntését, ezzel kiderült, hogy kik fogják hasznos munkájukkal ezentúl is segíteni Európa keresztény bástyáját. Ott tartunk pillanatnyilag, hogy mindössze Szerbiában és a polgárháború szélére sodródott Ukrajnában rosszabb a sajtó helyzete, mint a keresztény Magyarországon. kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2018/06/Untitled.jpg
Kiderült ki az is – mert minden területen jobban teljesítünk -, hogy a független bírói kar nemzetközi védelmet kért az Orbán-kormány ellen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.