Lemond ukrán állampolgárságáról Kirill Visinszkij, a RIA Novosztyi Ukrajina hírportál hazaárulással gyanúsított főszerkesztője, és Vlagyimir Putyin orosz elnöktől kér védelmet – jelentette be maga az ukrán-orosz kettős állampolgárságú újságíró a dél-ukrajnai Herszon városi bíróságán folyó tárgyalásán.

"Petro Porosenko ukrán elnökhöz fordulok, akit személyesen ismerek, és akivel több jó dolgot is véghezvittünk. Kijelentem, hogy lemondok ukrán állampolgárságomról, és ettől a perctől fogva csakis orosz állampolgárnak tekintem magamat. Putyin elnökhöz fordulok azzal a kéréssel, hogy biztosítson nekem jogi védelmet, és tegyen lépéseket kiszabadításom érdekében"

- idézte a Hromadszke ukrán hírportál a főszerkesztőt helyszíni tudósításában.

Lemond ukrán állampolgárságáról a hazaárulással gyanúsított orosz újságíró

Fotó: MTI

Május 15-én az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai házkutatást tartottak a RIA Novosztyi orosz hírportál ukrajnai változataként működtetett internetes kiadvány kijevi irodájában, főszerkesztőjét őrizetbe vették, és hazaárulással gyanúsították meg.

Jurij Lucenko ukrán főügyész aznap kijelentette: a nyomozó hatóságoknak bizonyítékaik vannak arra, hogy a RIA Novosztyi Ukrajina jó fizetségért ukránellenes támadásokat hajtott végre az ország ellen folyó "dezinformációs háborúban".

Viktor Kononenko, az SZBU helyettes vezetője szintén aznap sajtótájékoztatót tartott, amelyen nyilvánosságra hozta, hogy Visinszkij kettős állampolgár, és a házkutatás során megtalálták orosz útlevelét. Szavai szerint a férfi havi 53 ezer eurót kapott Oroszországból azért, hogy az ukrán fegyveres erőket lejárató anyagokat készítsen. Elmondta, hogy Visinszkij 2014-től kezdve – több más újságíró támogatásával – az önkényesen kikiáltott Moszkva-barát kelet-ukrajnai donyecki és luhanszki szakadár "népköztársaságok" melletti "aktív támogató tevékenységet" folytatott.

Ukrán sajtóértesülések szerint az újságíró még 2014 tavaszán ukránellenes anyagokat készített az Oroszország által katonailag megszállt, majd Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten, amiért "a Krím visszatéréséért" elnevezésű oroszországi állami kitüntetést kapott, amit szintén megtaláltak nála a hatóságok a házkutatáskor.

A herszoni bíróság május 17-én hozott döntést arról, hogy Visinszkijt óvadék ellenében sem bocsátja szabadon, hanem hatvan napra előzetes letartóztatásba helyezte. A védelem megfellebbezte a határozatot.

Moszkva heves tiltakozással reagált a Visinszkij elleni eljárásra. Visinszkij nem ismeri el az ellene felhozott vádakat, őrizetbe vételét pedig provokációnak minősítette.

A Ria Novosztyi Ukrajina hírportál nemrég felkerült az Ukrajna által szankciókkal sújtott magán- és jogi személyek kibővített listájára, május 15-e óta az oldaluk nem frissül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.