Kilencven embert megöltek és több mint négyszázat megsebesítettek a merénylők.

Feljelentést tettek a párizsi mészárlás áldozatainak hozzátartozói, mert a járőröző katonák nem avatkoztak be a Bataclannál
Fotó: Youtube

Segítségnyújtás elmulasztásának gyanújával a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat túlélői és az áldozatok hozzátartozói közül mintegy harmincan feljelentést tettek pénteken ismeretlen tettes ellen, hogy kiderüljön: a járőröző katonák miért nem avatkozhattak be a Bataclan koncertteremnél a terroristákkal szemben – közölték a panaszosok ügyvédei.

A két és fél évvel ezelőtti párizsi merényletek estéjén három, testén robbanóövet viselő és Kalasnyikov gépkarabéllyal felfegyverzett terrorista hatolt be a Bataclan épületébe, ahol az Eagles Of Death Metal amerikai zenekar adott koncertet. A merénylők azonnal tüzet nyitottak, és kilencven embert megöltek, több mint négyszázan megsebesültek. A támadással egyidőben a Stade de France nemzeti stadionnál és belvárosi kávéházak teraszain másik két terrorkommandó további negyven embert ölt meg. A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

"Miért akadályozták meg a Sentinelle (Őrszem) hadművelet nyolc katonáját, akik a Bataclan előtt voltak a támadás első pillanatától, hogy megpróbálják ártalmatlanítani a terroristákat?"

- írták közleményükben Samia Maktouf, Océane Bimbeau és Jean Sannier ügyvédek.

A Famas gépkarabéllyal felfegyverzett katonák a feletteseik parancsára nem léptek közbe az elsőnként helyszínre érkező rendőrök oldalán, akinél csak oldalfegyverek voltak. A rendőrök ezért kölcsönkérték a katonai fegyvereket, de a katonák a szabályzatuknak megfelelően nem adták át a fegyvereiket.

Nem ez az első alkalom, hogy a túlélők és az áldozatok hozzátartozói szeretnének választ kapni arra, hogy miért nem léptek közbe a katonák: 2016-ban nyolcvan másik túlélőt és a Bataclant képviselő ügyvéd fordult a vizsgálóbírókhoz azért, hogy indítsanak vizsgálatok amiatt, hogy a katonák nem adták át a fegyvereiket a rendőröknek. Ugyanebben az évben a merénysorozattal foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság is foglalkozott a kérdéssel.

"Egyértelmű, hogy a katonák parancsot kaptak, hogy ne nyissanak tüzet, miközben terroristák álltak velük szemben. Arra a kérdésre, hogy ki adta a parancsot a be nem avatkozásra, soha nem tudtuk meg a választ. A többi képviselővel együtt el voltunk képedve"

- mondta a Le Parisien című lapnak Georges Fenech, a vizsgálóbizottság jobboldali elnöke, volt vizsgálóbíró.

A helyszínen lévő egyik rendőri vezető a vizsgálóbizottság előtt elmondta, hogy amikor engedélyt kért a feletteseitől a katonák bevonására a terroristák hatástalanítására, a párizsi prefektúrától azt a választ kapta, hogy "katonák nem avatkozhatnak be, nem háborús övezetben vagyunk".

A koncertterembe végül egy környéken járőröző rendőr és a sofőrje – engedély nélkül – egyedül ment be, s a rendőr pisztolyával lelőtte az egyik dzsihadistát. A másik két terrorista ekkor abbahagyta a lövöldözést és néhány tússzal együtt elbarrikádozta magukat. A túszejtés két órán át tartott, ugyanis ennyi ideig kellett várni arra, hogy a rendőrség elitalakulatai, a RAID és a BRI megérkezzenek a helyszínre és megölve a két dzsihadistát kiszabadítsák a túszokat.

Az ügyvédek célja, hogy vizsgálat induljon annak megállapítására, hogy kik voltak a katonákat érintő döntések meghozatalában a felelősök, illetve, hogy az állam "tisztázza az Őrszem hadművelet feladatait". Katonák a 2015. januári Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni támadást óta járőröznek a francia utcákon a legmagasabb szintű terrorkészültség keretében.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Lehet, hogy a katonákat is muszlim származású vezető irányította.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
@sokanvagyunk: nem erről volt szó, hanem a megfelelően kiképzett emberekről, akik mesterlövészek, vagy a tömeg szétválasztásához értő emberek. Egy átlagos katona csak véletlenül képes ezt megtenni, de ha véletlenül ők lőnek le vétlen valakit ezt másképpen ítélné meg mindenki.
Pálinkás Pál
@Sámannus: Értelek...tehát inkább haljon meg 90 ártatlan ember...minthogy lelődd a három okádékot,még ha esetleg másik három ártatlan is meghal...nos ezért tart itt a világ,mert ilyen hülye liberális humánus,szart sem érő beálllítottsága van a vezetőknek...és ha valóban kaptál kiképzést,akkor tudnod kell,van úgynevezett járulékos veszteség,amit egy jó parancsnok mérlegell!!!és csak egy baromarcú hagyja a vérfürdőt..ha pár élet árán megakadályozhatná!!!Így közel 100 ember halt meg ,úgy meghalt volna esetleg 10 ártatlan,aki így is benne lehet az áldozatok listájában...tehát gondolkopzz ,mielőtt írsz!!! nem véletlenül,igazi spec alakulatosok lábon lövik a túszt is...attól a pillanattól "használhatatlan" az elkövető számára!!!
Sámannus
@Pálinkás Pál: Valakiknek megártott a sok krimi.Egy zárt területere bevinni akkora tűzerőt amit a fegyverek nyújtanak csak az áldozatok számát növelte volna. A parancsnok tudta, hogy az a fegyver nem oda való, Csak az egyik katona, ha elveszti a lélekjelenlétét, nagyobb kárt csinálhatott volna. Az utcán is helyzet volt,és az irányítók több dologgal voltak elfoglalva.
Utólag könnyű kielemezni a dolgokat, másképpen felhasználni az erőket. Voltak erre már példák azt hiszem Grúziában, ahol az iskolában akkora mészárlás volt, hogy élő alig maradt., és a bűnözők java mégis elszökött.
Pálinkás Pál
@Sámannus: Nos...nem vitatkozom...sokkal tisztább megoldás lenne már a tengeren kilőni őket,amikor erre igyekeznek,akkor nem lenne veszteség-.../halkan jegyzem meg...Franciaországban nem sorállomány van...és nem is olyan díszkatonaság ,mint nálunk.../A kiképzésük lefedi az ilyen eseteket is...a krimik nagy része marhaság...ha módod van rá,beszélgess el valami ezzel foglalkozó emberrewl,és kérd meg hogy a valóságot mondja,ne a libsi pr dumát!!!
Sámannus
Ne is vitatkozz itt vannak a mi díszpintyeink a várban, a Parlamentben és a Jegybankban, a NAV-nál és a TEk nél ezek közül egyiket sem lehetne élesben bevetni, mert befosnak, vagy szétszaladnak max a lőtéren tudják pazarolni a muníciót. Éles bevetésen cicáznak még a szurkolókkal, afféle baráti kergetőzés, mint ha megfoglak mebaxlak szinten.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.