Az Olaszországban élő romák összeszámlása mellett foglalt állást az olasz belügyminiszter.

 Az olasz belügyminiszter sajnálja, hogy nem toloncolhatja ki az országában élő romákat
Fotó: Youtube

Matteo Salvini , a Liga kormánypárti politikusa – aki egyben miniszterelnök-helyettes is – a Telelombardia nevű televíziónak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy az általa javasolt összeszámlálással a romák helyzetéről kíván képet nyerni.

"Képet akarunk alkotni a helyzetről. Az Olaszországban illegálisan élő külföldieket – a származási országaikkal kötött megállapodásoknak köszönhetően – ki fogják toloncolni.

Sajnos az olaszországi romákat itt kell tartanunk"

- jegyezte meg Salvini, aki szerint az intézkedést lehetne "személyek regisztrációjának" vagy akár "pillanatfelvételnek" is nevezni.

A belügyminiszter kijelentése – mint a hírügynökségek jelentették – felháborodást váltott ki. A balközép La Repubblica napilap "sokkolónak" nevezte a nyilatkozatot, amire Salvini a Twitteren így válaszolt:

"Valaki sokkról beszél". "Miért? Én is azokra a szegény gyermekekre is gondolok, akiket tolvajlásra és törvénytelenségekre neveltek "

- tette hozzá.

Az ANSA olasz hírügynökség idézte Carlo Stasollát, a roma jogokért is síkra szálló Associazione 21 Luglio egyesület elnökét, aki úgy fogalmazott: " úgy tünik, a belügyminiszter, nem tudja, hogy Olaszországban tilos etnikai alapon népszámlálást végrehajtani".

Az olaszországi romák helyzete a nagyvárosokban már régóta politikai viták tárgya. Jobboldali politikusok egyebek mellett azt hangoztatják, hogy egyetlen európai országban sem tűrik el a hevenyészett cigánytáborokat és roma kisgyerekek kéregetését csak az olasz nagyvárosokban. Sok cigánycsalád összetákolt telepeken él, ezek többnyire lakókonténerek vagy fából ácsolt viskók mellékhelység nélkül. A romagyerekeket gyakran bűnszervezetek "alkalmazzák" zsebtolvajokként az üdülővárosokban.

Olaszországban 180 ezer roma él, összesen a lakosság 0,25 százalékát teszik ki, ami jóval alacsonyabb arány Görögországhoz, Spanyolországhoz vagy Franciaországhoz képest. A kisebbség mintegy 8000 tagja él Rómában, hozzávetőleg a felük hevenyészett telepeken.

Emberi jogvédők és egyházi szervezetek jobb integrációs politikát követelnek a cigányság számára az olasz kormánytól. ől. A katolikus egyház biztonságos szálláshelyek mellett oktatási lehetőségeket sürget a kiskorúak számára, hangsúlyozza továbbá, hogy el kell oszlatni a cigánytelepek közelében lévő negyedek lakóinak félelmeit a romáktól mégpedig olymódon, hogy jobban informálják őket a kisebbség mindennapjairól.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Klafa
Tutira az lesz a megoldás, hogy több pénz kell integrációra, ami majd fekete luxusmercikben, meg aranyozott trónszékben fog manifesztálódni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Klafa
Tutira az lesz a megoldás, hogy több pénz kell integrációra, ami majd fekete luxusmercikben, meg aranyozott trónszékben fog manifesztálódni.
tothjani
Nálunk egy népszámláláson 750 ezren vallották magukat romának, fogadjuk be őket és építsünk önkormányzati lakásokat.
tothjani
Ma 876 ezer magyar roma él az országban. Kezdenek kialakulni olyan országrészek, ahol a roma lakosság tömbösebben található, mint az ország északkeleti pereme Nógrád és Szatmár között, itt a járások 20-25 százalékának roma a lakossága. Illetve Baranya és Somogy megye határmenti sávjaiban sem ritkák az olyan kisjárások, ahol 35-39 százalékos a romák aránya. Más területeken, mint Szeged, Mosonmagyaróvár, Balatonalmádi, pedig 1 százalékot sem éri el az arányuk.(Debreceni egyetem kutatása)
Pálinkás Pál
@Horizont: Már miért kéne hozzánk...a migriket vissza ahonnan jöttek...a cigókat meg rendre tanítani...csak két gyerekig adni a családit,hátha akkor nem szaporodnának gazdasági okokbóll...mert azért remélem azzal tisztában vagy hogy jó részük azért éli le fél életét a szülőszobán!!
Jozefina
"Olaszországban 180 ezer roma él, összesen a lakosság 0,25 százalékát teszik ki"
Erre veri a nyálát??? Ez a 0,25 százalék elenyésző!!!
Pálinkás Pál
@Horizont: Hát ha az emberek felvázolnák a megoldást ,akkor egész nap csak náciznátok!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.