Nem tudni még, mikor találkozik hivatalosan Vlagyimir Putyin orosz és Donald trump amerikai elnök.

Még nem világos, hogy mikor lesz Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök találkozója, az időpontot egyelőre nem is mérlegelik a NATO március 11-én és 12-én megtartandó brüsszeli csúcstalálkozóját megelőző időszakban – jelentette ki a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.

"Amint világossá válik (az időpont), közölni fogjuk" – mondta Dmitrij Peszkov.

Trump pénteken közölte: nem zárja ki, hogy még a nyáron találkozzon Putyinnal. Ezt a lehetőséget a Kreml sem zárta ki.

Egyelőre nem tudni, mikor találkozik Putyin és Trump

Trump és Putyin a G-20 gazdasági találkozón a németországi Hamburgban 2017. július 7-én

Fotó: wikipedia CC BY-SA 4.0/Kremlin.ru

Putyin bécsi hivatalos látogatását követően, június 10-én Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár közölte, hogy Bécs hajlandó lenne helyszínéül szolgálni egy orosz-amerikai csúcstalálkozónak. Strache hétfőn kijelentette, hogy nem született döntés egy bécsi Putyin-Trump csúcs megrendezéséről.

A The Washington Post című amerikai napilap szombaton azt írta, hogy a két elnök júliusban találkozhat majd egymással, amikor Trump a NATO-csúcsra Európába utazik.

Peszkov közölte, hogy Putyin pénteken fogadja majd az Oroszországba állami látogatásra érkező Mun Dzse In dél-koreai elnököt, és nem kizárt, hogy a két államfő együtt tekinti majd meg a labdarúgó világbajnokság egyik mérkőzését. Mun, aki csütörtökön Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel tárgyal majd, szombaton Rosztov-na-Donuban megnézi majd Dél-Korea és Mexikó összecsapását.

Az oroszországi börtönében több mint egy hónapja éhségsztrájkot folytató Oleh Szencov ügyével kapcsolatban Peszkov kijelentette: az ukrán filmrendezőnek az ilyen esetekre vonatkozó szabályok értelmében magának kell kezdeményeznie, hogy kegyelemben részesüljön. Hangsúlyozta, hogy a Szencov elítéltetésével kapcsolatos társadalmi reakció nem befolyásolhatja az orosz bíróság hatályos döntését.

Szencovot 2015. augusztus 15-én húszévi szabadságvesztésre ítélte az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság. A törvényszék indoklása szerint az elítélt létrehozott egy "terrorcsoportot" az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krímben. Ennek tagjai 2014 tavaszán Szimferopolban felgyújtották a Krím Orosz Közössége elnevezésű társadalmi szervezet és az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország helyi szervezetének irodáját.

Tatyjana Moszkalkova és Ljudmila Denyiszova orosz emberi jogi biztos egyébként kedden megállapodott annak, a két országban fogva tartott 34 személynek a névsorában, akiket augusztus elejéig fel fognak keresni Oroszországban, illetve Ukrajnában. Az orosz ombudsman hivatala által kiadott közlemény a meglátogatandó elítéltek nevéről nem tett említést.

A kommüniké emlékeztetett arra, hogy a mostani egyezség Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök június 9-i telefonbeszélgetése során elért megállapodás állapján jött létre. Denyiszova hétfőn közölte, hogy öt nap alatt három, Kijev szerint politikai okokból bebörtönzött ukrán állampolgárt próbált felkeresni oroszországi börtönökben – köztük Szencovot-, de ezek a kísérletei az államfők közötti egyezség ellenére meghiúsultak.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Hitvány firkász !!! A Trump nagybetűvel írandó !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.