Szabadlábra helyezték pénteken Oleg Navalnijt, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus testvérét, miután letöltötte három és fél éves börtönbüntetését.

A 35 éves – a névtáblával ellátott fekete börtönviseletbe öltözött, napszemüveget viselő – Oleg Navalnijt a felesége, Viktória, a fivére és éljenzők csoportja várta a Moszkvától délre lévő büntetés-végrehajtási intézet előtt.

Oleg Navalnij szabadságvesztése alatt a börtönéletről írt elbeszélésekkel, s rajzolással múlatta az időt, miközben többször is magánzárkába került.

Alekszej Navalnij a börtön előtt összegyűlt újságíróknak elmondta: "Az összes elítélt között ebben a börtönben őt találták a legnagyobb szabálysértőnek". Hozzátette: ezek a kihágások abban álltak, hogy az ágyon ült, vagy a nem megfelelő öltözetben ment valahová.

Alekszej Navalnijt és fivérét, Oleget az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014 végén ítélték el csalás és pénzmosás vádjával. A politikusra három és fél év felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A vád szerint a fivérek 4 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának és egy másik cégnek. Az ítélet annak ellenére született meg, hogy a francia kozmetikai vállalat pénzügyi igazgatója közölte: cége "semmilyen kárt" nem szenvedett a Navalnijék szállítmányozási cégével folytatott együttműködés során. Az AP amerikai hírügynökség szerint az Oleg elleni ítélet megtorlás volt testvére politikai tevékenysége miatt.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.