Szlovénia július 1-jétől megnyitotta munkaerőpiacát a horvát munkavállalók számára – írta a helyi sajtó hétfőn.

Ettől az évtől Hollandia és Nagy Britannia is beengedi munkaerőpiacára a horvát állampolgárokat, egyedül Ausztria döntött arról márciusban, hogy még két évig érvényben tartja számukra a munkavállalás korlátozását. A horvát sajtó szerint más körülmények között ezt sikerként könyvelhetné el Zágráb, de a demográfiai megújulás és az elvándorlás szempontjából mégsem számít győzelemnek.

Horvátország 2013. július 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz (EU). Az utóbbi öt évben negyedmillió ember hagyta el a négymilliós Horvátországot. A népességfogyást már nemzetbiztonságot fenyegető veszélynek tartja a horvát állami vezetés.

Horvátországhoz hasonlóan, Szlovénia is munkaerőhiánnyal küzd. A szlovén gazdasági kamara ezért is üdvözölte a horvát állampolgárokra vonatkozó korlátozások feloldását. Szlovénia, hogy fenntartsa a jelenlegi gazdasági növekedését, a jövőben egyre inkább függ majd a külföldiek foglalkoztatásától – vélekedtek a kamarában.

A szlovén kormány márciusban mégis azt kérte a parlamenttől, hogy további két évre korlátozza a horvátok munkavállalási lehetőségét Szlovéniában. Ezt azzal magyarázta, hogy Horvátországban magas a munkanélküliség és a munkaerő-áramlás tartós károkat okozhat a szlovén munkaerőpiacon. A parlament azonban nem támogatta a kormány kezdeményezését.

Szlovéniában munkaerőhiány van az egészségügyben, elsősorban a szakdolgozók hiánya okoz problémákat, és orvosokra is szükség van. Továbbá a szlovén turizmusban és a vendéglátóiparban is nagy a felvevőképesség. A havi fizetések Szlovéniában több száz euróval is magasabbak a horvátországiaknál, ezért előrejelzések szerint a határ menti övezetekben, mint az Isztriai-félsziget, ezrek tervezik azt, hogy Szlovéniában vállaljanak munkát.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.