Jogerősen ötévi börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bíróság a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt székelyföldi aktivistáit, Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét – tudatta az Agerpres hírügynökség.

Azzal gyanúsították őket, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett – december elsejei – katonai parádén.

Első fokon a bukaresti táblabíróság, a vádak egy része alól felmentve őket, csak a pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért szabott ki rájuk annyi szabadságvesztést, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek. Ha az elsőfokú ítélet emelkedett volna jogerőre, a vádlottaknak nem kellett volna további börtönbüntetést letölteniük, de a vádlottak felmentésért, az őket bíróság elé állító szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) súlyosbításért fellebbezett.

A legfelsőbb bíróság a büntetőjogi besorolást terrorista cselekményekre változtatva rendelte el a vádlottak bebörtönzését.

A DIICOT Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlet, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének kísérlete, Szőcs Zoltánt pedig közösség elleni merényletre való felbujtás, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtás vádjával állította bíróság elé.

A bukaresti táblabíróság első fokon mindkettejük esetében az első vádpontnál a büntetőjogi besorolást az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérletre (illetve felbujtásra) változtatta, majd ezen vádpontok alól felmentette őket. A táblabíróság a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos második vádpont miatt szabott ki rájuk 11, illetve 10 hónap és néhány nap, a vizsgálati fogsággal már letudott börtönbüntetést.

A legfelsőbb bíróság jogerős ítélete a büntetőjogi besorolást Beke István esetében a közösség elleni merényletkísérletről terrorista cselekményre változtatta, arra az előírásra hivatkozva, amely a vegyi fegyverek és mindennemű robbanóanyagok birtoklását, előállítását, beszerzését, szállítását, átadását és kifejlesztését is terrorista cselekménynek minősíti. A legfelsőbb bíróság felmentette viszont a vádlottat a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének vádja alól.

Szőcs Zoltánt felbujtóként marasztalták el a – terrorizmusra változtatott – első vádpont alapján, és szintén felmentették a második vádpont alól.

Az ügyészség szerint gyilkoló erejű bombát lehetett volna gyártani azokból a petárdákból, amelyeket a házkutatáson az egyik vádlottnál találtak a nyomozók.

Szőcs és Beke is ártatlannak mondta magát, képtelenségnek nevezve a feltételezést, hogy saját közösségükben, egy magyar többségű kisvárosban akartak volna a románság ellen irányuló merényletet elkövetni robbantásra alkalmatlan petárdákkal.

Beke István szerda délután a Facebook-oldalán közölte: már megjelentek nála a rendőrök, hogy börtönbe vigyék.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.