Az oroszok már a spájzban vannak?

Az amerikai szenátusban elbukott annak a határozati javaslatnak a megtárgyalása, amely követelte volna a kormánytól, hogy tegyen lépéseket az orosz beavatkozási kísérletek ellen, a választási rendszer védelmében.

A demokrata párti szenátorok támogatását élvező határozati javaslatot a független Bernie Sanders terjesztette elő. A vermonti szenátor volt Hillary Clinton vetélytársa a 2016-os elnökválasztás előtt a demokraták elnökjelöltségéért folyó küzdelemben.

Elbukott az amerikai szenátusban az orosz befolyásolás elleni lépéseket követelő javaslat

Fotó: wikipedia Public Domain/Scrumshus

A határozati javaslat napirendre vételét Rand Paul kentuckyi republikánus szenátor akadályozta meg azzal az indoklással, hogy nem tartalmaz újdonságot, nincs értelme, szerinte csupán a Donald Trump elnök elleni gyűlölet okán fogalmazódott meg. Az amerikai szenátus szabályai szerint akár egyetlen politikus is megakadályozhatja határozati javaslatok napirendre tűzését.

A javaslat tervezete leszögezte, hogy a szenátus egyetért az amerikai hírszerző ügynökségek megállapításaival a 2016-os elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozásról, és felszólította Donald Trumpot az együttműködésre a Robert Mueller vezette különleges vizsgáló bizottsággal.

Emellett szorgalmazta az Oroszország ellen hozott szankciók teljes körű életbe léptetését, a választási rendszer védelme érdekében teendő lépések sorát, továbbá azt, hogy a Mueller-féle vizsgáló bizottság munkáját semmiféle külső, kormányzati beavatkozással ne befolyásolják.

Kormányzati beavatkozásnak minősítette a javaslat Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettes esetleges elmozdítását is. Bernie Sanders a szenátusban elmondott beszédében a szenátorok egyhangú támogatását kérte, azzal érvelve, hogy "ha meg akarják őrizni az amerikai demokráciát", politikustársainak azonnal "cselekedniük kell".

Válaszbeszédében Rand Paul leszögezte: a "Trump zűrzavar-szindróma megérkezett a szenátusba is". A republikánus szenátor hozzátette: a Donald Trump iránti gyűlölet olyan intenzív, hogy egyesek még háborút is kockáztatnának, ahelyett, hogy esélyt adnának a diplomáciának. Paul feltette a kérdést: vajon a szenátorok miért is ne akarnának kapcsolatokat ápolni Oroszországgal.

Majd hangsúlyozta: "határozottan ki kell állnunk és meg kell mondanunk, hogy 'az ördögbe is, maradjatok ki a választási folyamatunkból', de nem szabad a fejünket a homokba dugni és azt mondani, hogy nem akarunk tárgyalni velük".

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

relatív
Meglepően ott IS akadnak még értelmes emberek ?!

A politika nem a végletek, hanem az egyeztetések színtere, ezt még idehaza IS el kellene érnünk a nemzet végletes elmorzsalékolásának megakadályozása végett !
Jozefina
A republikánus szenátor nyilván amiatt akadályozta meg, mert Trump az ő gyermekük akár hogyan is sikerült!!! Nehéz teher ez nekik, de valahogy majdcsak megoldják!!! Attól függetlenül, hogy ha elfogadják a határozati javaslatot még a párbeszédnek nem kell megszakadnia az oroszokkal!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.