A Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) szombaton gondatlan emberölés és elmulasztott segítségnyújtás miatt feljelentette a panamai zászló alatt hajózó Triades kereskedelmi hajó kapitányát és a líbiai parti őrséget a spanyol rendőrségen, miután az NGO mentőhajója, fedélzetén egy kameruni nővel – aki csodával határos módon túlélt egy tengeri balesetet –, illetve két migráns holttestével kikötött Palma de Mallorcán.

A Proactiva Twitter-üzenetben közölte, hogy a Palma de Mallorca-i bíróságon indítana pert.

Magukra hagyták a tengeren a menekülteket, feljelenik a parti őrséget is

A szervezet azzal vádolta a líbiai parti őrséget, hogy a három embert sorsára hagyta a tengeren, mert nem akartak visszatérni több mint 160 kimentett társukkal együtt Líbiába. A parti őrség szóvivője tagadta ezt, szerinte mindenkit megmentettek a 165 tagú csoportból. A civilszervezet továbbá azt állította, hogy egy kereskedelmi hajó legénysége annak ellenére, hogy észrevette a migránsok gumicsónakjának maradványait, elmulasztotta a segítségnyújtást.

Oscar Camps, az Proactiva Open Arms alapítója egy sajtótájékoztatón elmondta:

"Panaszt tettünk a Triades (kereskedelmi hajó) kapitánya ellen gondatlan emberölés és elmulasztott segítségnyújtás miatt, s így teszünk a líbiai járőrhajó kapitánya ellen is".

A Reuters brit hírügynökségnek egyelőre nem sikerült kapcsolatba lépnie a Triades kapitányával, mert a hajó jelenleg a líbiai Miszráta kikötőjében horgonyoz.

"Nem volt egy kéjutazás, de a tenger szerencsére nyugodt volt" – mondta Riccardo Gatti, az NGO egyik szóvivője, aki egyben a Palma de Mallorcán kikötött mentőhajó kapitánya is. Mint mondta, a túlélőt kórházba szállították, nagy megrázkódtatás érte, de fizikai értelemben lassan kezd felépülni.

A kiszáradás tüneteit mutató kameruni nőt kedden emelte fedélzetére az Astral nevű mentőhajó, és akkor már jó ideje sodródott a tengeren egy gumicsónakban. Másnap a nőn kívül még két holttestet is kiemeltek a vízből.

Annak ellenére, hogy a római kormány illegális bevándorlással szembeni kemény fellépése miatt a civilszervezetek mentőhajói nem köthetnek ki Olaszországban migránsokkal a fedélzetükön, az Astralnak engedélyezték, hogy befusson Catania kikötőjébe. A Proactiva Open Arms ugyanakkor úgy döntött, hogy hajója inkább a spanyol partok felé veszi az irányt, részben a római kormány migránsokkal szembeni ellenséges magatartása miatt, másrészt azért, mert az olasz hatóságok csak a hajótöröttet akarták átvenni, a két holttestet nem.

(MTI)

Fotó: pixabay.com

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ittott
...meg minél többen. hátha kevesebben indulnak le
wagabund
oh Istenem...milyen szép is feljelentgetni...szinte felér egy orgazmussal...mindegy hogy kit, kinél, miért, ki mit követett el, vagy mit nem tett meg, csak fel legyen jelentve...az jobb, kényelmesebb, mint a helyszínen menteni, és nem pofázni a kamerák előtt...a líbiai parti őrséget is fel lehet jelenteni, azok majd jól leszarják...nem is értik,... mi vaaan?

ki a fasz engedi ezeket hajókba ülni, vagy tutajra szállni? az nem két perc, órákig szarakodnak a bemászással...aztán ki szerzi be ezeket a lélekvesztőket? ez nem tűnik fel a majom feljelentőnek...csak itt ugat Európában? menjen oda, ahol beszállítják a szerencsétleneket az embercsempészek, és szálljon szembe velük ..na, ott majd jól tarkónlövik...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.