Süleyman Soylu török belügyminiszter a Twitteren reagált csütörtökön azokra az őt is érintő szankciókra, amelyeket az amerikai pénzügyminisztérium vetett ki Andrew Brunson amerikai lelkipásztor törökországi fogva tartása miatt.

A török belügyminiszter sem hagyta válasz nélkül az amerikai szankciókat
Fotó: twitter.com/suleymansoylu

Az Egyesült Államok kormánya szerdán zárolta Soylu és Abdulhamit Gül török igazságügyi miniszter amerikai javait, valamint megtiltotta, hogy amerikai  állampolgárok üzleti kapcsolatba kerüljenek a török politikusokkal.

Soylu csütörtökön azt írta: Törökországnak Amerikában csak egy tulajdona van, és az a 2016-os puccskísérlet kiterveléséért felelőssé tett, amerikai emigrációban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok.

"Nem hagyjuk őt ott, elvesszük!"

- tette hozzá.

Gül szerda este szintén Twitteren tett közzé egy bejegyzést. Aláhúzta: ő Törökország földjén él és hal meg. Nyomatékosította: még egy fája, de egyetlen kurusa (török váltópénz) sincs az Egyesült Államokban vagy bárhol máshol Törökországon kívül.

Ha megadatik, talán egy nap majd szülőföldjén, a délkelet-törökországi Gaziantep tartományban vesz magának egy kis olajfaligetet

- fogalmazott.

A török külügyminisztérium szerdán késlekedés nélküli válaszlépéseket helyezett kilátásba Washingtonnal szemben.

Brunsont a 2016-os puccskísérletet követően tartóztatták le Izmirben, ahol egy kis protestáns templom prédikátora volt. A vád szerint a lelkész támogatta Gülen nemzetközi mozgalmát, továbbá a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), és kémkedett az Egyesült Államok javára. Brunson tagadta az ellene felhozott vádakat.

A tiszteletes ügye régóta terheli az amerikai-török viszonyt, de a viszály csak azután robbant ki Ankara és Washington között, hogy a több mint másfél éve előzetesben ülő Brunsont múlt szerdán házi őrizetbe helyezték.

Brunson perében a következő tárgyalást október 12-én tartják.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
A török NER-t is agyhalottak irányítják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.