Először ismerte el az iszlám vallásjogot a bíróságok jogalkalmazói tevékenységében egy brit bíróság, amely egy válási ügyben hozott mérföldkőnek számító döntést csütörtöki brit sajtóbeszámolók szerint.

Először ismerte el az iszlám vallásjogot egy brit bíróság
Fotó: Pixabay

Szakértők szerint az előző nap született ítélet megváltoztathatja a saría szerinti házasságok kezelését az Egyesült Királyságban.

A londoni felsőbíróság úgy rendelkezett, hogy a nikah vallási szertartásra, amelyen annak idején a pakisztáni származású pár egybekelt, érvényes a brit családjog. Ez azt jelenti, hogy

a feleség bíróság elé viheti a válás ügyét, és igényt tarthat a vagyonmegosztásra. Korábban erre nem lett volna lehetősége.

Indoklásában a bíróság kimondta:

a nő és üzletember férje házasságát el kell ismerni, mert a pár, amely 1998-ban kelt egybe Londonban a vallási ceremónián, férjként és feleségként élt, úgy is mutatták be egymást, ugyanúgy éltek, mint azok, akik polgári esküvőt is tartottak.

Az ügynek nagy jelentősége lehet azon muszlim nők számára Nagy-Britanniában, akik csak a saría szerint mentek férjhez, polgári házasságkötésük azonban nem volt. Az ítélet ugyanis megteremtette számukra a hivatalos válás és a vagyonmegosztás lehetőségét és a gyorsabb ügyintézés esélyét.

Egy idén közzétett kormányzati jelentés szerint a muszlim házasságban élő nők közül sokan nincsenek tisztában azzal, hogy nem védi őket a jog, hacsak nem kötnek polgári házasságot is a nikah mellett. Az iszlám vallásjog értelmében a nőknek gyakran – jobbára csupa férfiból álló – saría tanácsokhoz kell fordulniuk, ha véget akarnak vetni a házasságuknak, és számos engedményre kényszerülhetnek. A férfiak nincsenek erre kötelezve.

A válás sokat emlegetett téma lett a brit közéletben az utóbbi időszakban, különösen, miután a fellebbviteli bíróság a múlt héten megtagadta egy 68 éves nőtől, hogy boldogtalanságra hivatkozva elválhasson férjétől, aki nem akarja felbontani a négy évtizede tartó házasságukat. Tini Owens az ítélet értelmében csak 2020-ban kezdeményezheti a válást. Az angol-walesi jog szerint ugyanis – hacsak nem bizonyítható, hogy a házasság hűtlenkedés, észszerűtlen viselkedés vagy elhagyás miatt ért véget – közös megegyezés híján csak úgy lehet kezdeményezni a válást, ha előtte öt évig külön élnek a felek. Közös megegyezés esetén is kétévi különélést ír elő a sokak által elavultnak tartott törvény. Tini Owens azonban csak 2015 februárjában költözött külön férjétől.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.