Az Egyesült Államok keddtől ismét életbe lépteti az Irán elleni szankciókat.

Washington keddtől ismét életbe lépteti az Irán elleni szankciókat

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a hét végén hangsúlyozta, hogy

Washington mindenképpen következetesen betartatja a közép-európai idő szerint kedd reggeltől foganatosítandó szankciókat, amelyektől azt reméli, hogy magatartása megváltoztatására készteti az iráni vezetést.

Pompeo szerint a most ismételten bevezetésre kerülő szankciók célja Irán amerikai megítélés szerinti "kártékony magatartásának" megváltoztatása a Közel-Keleten és annak megakadályozása, hogy a perzsa vezetés nukleáris fegyverekre tegyen szert. Az amerikai diplomácia vezetője a büntetőintézkedések az iráni "rosszindulatú tevékenységek visszaszorítására tett amerikai erőfeszítések fontos elemei"

Egy magas rangú amerikai tisztségviselő hétfői háttér-tájékozatóján ugyanakkor azt hangoztatta, hogy Washington végső célja egy új nukleáris egyezmény megkötése Iránnal.

A szankciók bevezetéséről Donald Trump amerikai elnök még májusban döntött, miután május 8-án egyoldalúan felmondta a 2015-ben kidolgozott és 2016 januárjában aláírt többhatalmi atomalkut Iránnal. A megállapodást az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és az Európai Unió írta alá.

Trump mindig is kártékonynak tartotta ezt az egyezményt, és már a 2016-os elnökválasztási kampányban is hangsúlyosan szerepelt az atomalku felülvizsgálata, illetve felmondása is.

Az elnök gyengének minősítette a megállapodást, s bár nem vitatta, hogy a benne foglaltakat Teherán nem sértette meg, álláspontja szerint az egyezmény nem akadályozta meg azt sem, hogy Teherán nukleáris fegyvert állítson elő. A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) szerint egyébként Teherán mindig betartotta az egyezményt.

A beígért szankciókat két szakaszban vezetik be. Az első szakasz augusztus 6-án kezdődik, miután lejár az az úgynevezett "kegyelmi időszak", amelyet az atomalku májusban történt felmondásakor az amerikai kormány adott hazai és külföldi vállalatoknak arra, hogy hogy lezárják folyamatban lévő gazdasági-kereskedelmi ügyleteiket Teheránnal. A szankciók második szakasza november elején kezdődik, amikor elsősorban az iráni energetikai szektor kerül célkeresztbe, embargóval sújtva az iráni olajexportot.

Keddtől Teherán nem vásárolhat amerikai dollárt, nem bonyolíthatja ebben a valutában az ügyleteit, büntető intézkedés sújtja az iráni szuverén adósságot (azaz a kormány által külföldi pénznemben kibocsátott kötvényeket), az iráni arany-, és nemesfémkereskedelmet, az alumíniumtermékeket, az acél-, és szénipart.

Az amerikai szankciók nyomán ezentúl nem lehet az Egyesült Államokba bevinni iráni szőnyeget és pisztáciát, a szankciók érintik az iráni kaviárexportot és olyan nagy amerikai vállalatoknak kell visszamondaniuk iráni megrendeléseiket, mint például a Boeing, amely csaknem 20 milliárd dollár értékben 110 repülőgépet szállított volna Teheránnak. A vállalat már törölte is az Iran Air és az Aseman Airlines iráni légitársaságokkal kötött szerződéseit. Bevonják a polgári és személyszállító repülőjáratok engedélyeit is.

Keddtől tilos lesz Iránban gyártott autókat forgalmazni az Egyesült Államokban.

(Az autóipar az iráni gazdaság egyik legjelentősebb ágazatává vált: az Iran Khodro elsősorban külföldi, főként francia gyártási licencek alapján dolgozik.)

Mike Pompeo külügyminiszter vasárnap – utalva egyes iráni városokban tapasztalt tüntetésekre – fontosnak tartotta leszögezni, hogy az irániak nem az amerikai politikával elégedetlenek, hanem a saját vezetőikkel, akik nem tudták valóra váltani a gazdaság fellendítésére vonatkozó ígéreteiket. Hozzátette: azt Washinton támogatja, hogy az irániak hallassák hangjukat országuk jövőjét illetően. Az amerikai diplomácia vezetője ugyanakkor azt hangoztatta, hogy az amerikai kormánynak nem az iráni rendszerváltás a célja, hanem csupán Teherán "magatartásának megváltozása". Washington ugyanis rendkívül élesen bírálja Teherán szíriai és jemeni szerepvállalását.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fekete
Hollywoody bohocok,betiltottak Irannak az Irani autok szallita'sa't Hollywood ba. Mivel ezentul a First Lady aki fe'l Yougoszlav Onnan fogjak szalitani a JUGO olcso autokat.A Boing is csak egyt nagy rakas XXX mivel 110 repulott visszamondott Iranak 120 milliard e'rtekben.Majd csinal
nekik az Orosz es Kina. A reszeg Junker is igeretett tett enek a betegnek ,hogy majd az eU meg
veszi a szoja babott,amit Kina vissza mondott,de arol nem volt szo,hogy Hollywoodban,usa,
mindent lehett termelni genetikailag is,Vagyis me'g szemetbol is eloallithatnak ba'r mit? Ami a
piacra megy!Jo reggelt.
anima
Az a Washington, akinek az első embere az oroszokkal kokettált.
Emlékszel még a kommunista üldözésre, amiben rengeteg ember élete ment tönkre, akár a halálig is, most meg egy oroszokkal kokettáló pinafogdosó náci geci Amerika elnöke.

Egyre gecibb emberek határozzák meg a világ sorsát.
Ha látnád a nyilvánvalót, értenéd a lényeget.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.