Interjút adott egy amerikai lapnak Eleni Kounalakis, az USA volt budapesti nagykövete. Szerinte ha nem figyelt volna országa kiemelten Orbánra, hamarabb véghez vihette volna a demokrácia leépítését.

A Mother Jones című amerikai lapnak adott interjút Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok 2010-13 közti budapesti nagykövete (aki most demokrata-párti színekben indul a kormányzó-helyettesi posztért Kaliforniában).

Volt budapesti nagykövet: amit Orbán első körben nem tudott megcsinálni, azt most viszi véghez

Fotó, címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt

A lap azon kérdésére, hogy szerinte mi vezethetett Orbán Viktor 2010-es megválasztása után ahhoz, hogy hamarosan az európai nacionalisták vezetőivé váljon, Kounalakis azt felelte, az okokat a történelmi távlatok mellett a 2008-as válságban kell keresni.

Ha ugyanis a családok gazdasági biztonsága megrendül, akkor nagyobb tér nyílik a populistáknak. A volt nagykövet szerint Orbán felismerte ezt és az erősödő szélsőjobbos mozgalmak térhódítását, így utóbbiak néhány módszerét kölcsönvette, de azoknál puhább alternatívát kínált. Másfelől Vlagyimir Putyin hatalmának megerősödése is a szeme előtt állt, mint példa – persze arra vigyáznia kellett, hogy az ország NATO- és Európai Unió-tag – magyarázta a volt nagykövet.

Arra a kérdésre, hogy mik voltak Orbán Viktor első lépései, Kounalakis elmondta, Orbán elsők közt korlátozta a szabad sajtót és (ezzel azokat) az újságírókat, akikről úgy gondolta, nem kedvelik őt. Ezt azért tehette meg, mert a magyar média mindig is államilag tulajdonolt, vagy (hirdetéseken keresztül) szponzorált volt. Második lépésként a bíróságoknak ment neki, ahol lecsökkentette a bírák nyugdíjazási korhatárát, majd belenyúlt a jogrendszerbe, hogy azt is jobban tudja irányítani.

A volt budapesti nagykövet felemlegette, hogy a Fidesz-kormány átírta az alkotmányt is és megváltoztatta a Parlament létszámát, valamint a választási eljárást is. Ezzel párhuzamosan a vallási intézmények életébe is beleszólt, mint ahogy a helyi önkormányzatok függetlenségét is megnyirbálta és irányítását a maga jogkörébe vonta.

Eleni Kounalakis szerint az, hogy Orbán nem ment már hatalma elején el a falig az országreformban, az jobbára annak köszönhető, hogy az USA vezetése eléggé szem előtt tartotta az ország sorsát. Szerinte azokat a folyamatokat, amiket akkor elkezdett, azokat most fogja befejezni.

A volt nagykövet hozzátette, bár az akkori elnök Barack Obama és az akkori külügyminiszter Hillary Clinton nagyon elkötelezettek voltak, hogy Magyarországot a demokrácia talaján tartsák, a nagykövetség gyakorlatilag egyedül dolgozott, mert az országot úgy tekintették, mint amelyben már megszilárdult a demokrácia. Éppen ezért az uniós intézményekkel, mint például a Velencei Bizottság vagy az Európai Bizottság, szoros együttműködést építettek ki, hogy Magyarországot a jó úton tartsák.

Kounalakis úgy látja, a Magyarországhoz hasonló folyamatokat lehet megfigyelni Lengyelországban, Ausztriában, Marine Le Pen időszakos felemelkedésével Franciaországban, és mostanában Olaszországban – de ezek mind visszavezethetők a putyini hatalomgyakorlásra. Hozzátette, nem hitte volna, hogy hasonlóra sor kerülhet az Egyesült Államokban, aztán mégis Trump lett az elnök, akinek a módszerei hasonlatosságot idéznek fel a fentebb felsoroltakhoz mérve.

Éppen ezek miatt indul el a kormányzóhelyettesi posztért Kaliforniában a novemberi előválasztáson – szögezte le a volt budapesti nagykövet.

(Mother Jones; hvg.hu)

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
A volt amerikai nagykövet az itt töltött 4 év alatt nagyon jó megfigyelő volt. Többet látott az országból, mint nagyon sok állampolgár, aki itt született. Csak gratulálni lehet éleslátásához!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Rockxy
Lassan a fél világot kiirtják, és ők tanítják nekünk a demokráciát.
1magyar
lecsökkentette a bírák nyugdíjazási korhatárát - miért baj az ha a beágyazódottakat is nyugdíjba küldik?
bakegya
Csöbörből vödörbe lökött bennünket a felcsutkai vajda-gusztustalan ahogy hazatolta az országot.Földönfutó nemzet lettünk!-MÉSZAROS BIRODALMI TÁBORNOK uralkodik rajtunk-
colibri
@1magyar: Érdekes! A sajátjait nem korlátozza korhatárok közé. Pl. a jelen EMMi miniszter 68 éves, már javában nyugdíjas korú, de Harrag atya is még 70 évesen okoskodott a parlamentben és akkor nem beszéltem Rubovszky Györgyről, aki tavaly nyáron 73 évesen a parlamentből halt ki, mint bizottsági elnök, kimosva sok-sok fideszes szaros gatyáját!
colibri
A volt amerikai nagykövet az itt töltött 4 év alatt nagyon jó megfigyelő volt. Többet látott az országból, mint nagyon sok állampolgár, aki itt született. Csak gratulálni lehet éleslátásához!
justhpeter
@colibri: Egyetértek. Eleni Kounalakis az itt töltött ideje alatt többet tanult Kelet-Európáról, mint bármelyik amerikai elősja.
Horizont
Élesebb látással rendelkezik a hölgy mint az itt élő ellenzékiek és a sok itt élő honpolgár.
Egyébként döbbenetes így olvasni, hogy miket tett orbán...és miket fog még.
Horizont
@vladimir putin: "A Propeller.hu Kft. amúgy meglehetősen kis forgalmú vállalkozás: a 2015-ös pénzügyi évet 6,1 millió forint nettó árbevétellel zárta, míg a megelőző évben még a 2 millió forintot sem érte el az árbevétel. Az adózott eredményük 2015-ben 1,3 millió forint volt a beszámolójuk szerint." Jajj de sajnálom belefájdultam :)
A tulaj Rákosi (pajtás) :DDDD
Még csodálom, hogy itt maradhattunk orbán ellenesként.
Shikari
Milyen jó hogy eltakarodott már innen ez az uszító ribanc.
Shikari
@Horizont: Megvárom míg téged eltakarítanak!
kereső
Hiszen lószar az a sok duma a demokráciáról, mondta volt Magyarország miniszterelnöke a leköszönő amerikai nagykövettel, Eleni Kounalakissal történt utolsó találkozásakor.
Jozefina
A mai napig többet tudnak amerikában orbán diktatúrájárol, mint a honi magyarok!!!?
A Nagykövet Asszony és munkatársai igen jól tájékozottak!
Nem véletlenül utált ki sok USA Nagykövetet ov rezsim!!?
Egyik lényeges megállapítása:"Ha ugyanis a családok gazdasági biztonsága megrendül, akkor nagyobb tér nyílik a populistáknak." Ezért tartja ma is szinte "rabláncon" ov a családokat!!!? Teljes a bizonytalanság, megélhetési, elszegényedési problémákkal küzdenek a családok.
Shikari
A neokonok visítoznak Amerikában, mert a libsi haverjaik végleg kipottyantak a hatalomból. Normális emberek nem tűrik el a liberálisok hazaárulásait és leváltják őket!
Horizont
@Shikari: a nem normálisok viszont eltűrik sőt istenítik az illiberálisok és minidiktátorok hazaárulását.
Shikari
@Horizont: Miért nem iszol egy nyugtató teát, vagy szedsz valamit? Meg fog így ütni a guta!
Horizont
@Shikari: kösz én jól vagyok. Nem jelentesz te annyit hogy kárt okoznál. Kis pont vagy te öreg. Most dolgozom de ha hazaérek megiszok egy jó hideg sört, de még véletlenül se rád :-)
Fradigege
"Ha ugyanis a családok gazdasági biztonsága megrendül, akkor nagyobb tér nyílik a populistáknak."
Tehát, mi a tanulság ebben a mondatban?
???
Nem szabad hagyni, hogy gazdasági válságok jöjjenek és menjenek. Mert az ide vezet és akkor megy a sírás.
Shikari
Lássuk csak mit tett ez a kormány?

Szent Imre Kórház (6,8 milliárd Ft.)
Egri Markot Ferenc Kórház (6 milliárd Ft.)
Sport Kórház (10 milliárd Ft.)
Körmendi Kórház (1,4 milliárd Ft.)
Veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház (1,4 milliárd Ft.)
Zalaegerszegi Megyei Kórház (30 milliárd Ft.)
Dombovári Szent Lukács Kórház (1,8 milliárd Ft.)
Győri Petz Aladár Kórház (11.2 milliárd Ft.)
Teljes felújítás a Pécsi 400 ágyas egyetemi klinikákon (15 milliárd Ft.)
Szombathelyi Markusovszky Kórház (6,3 milliárd Ft.)
Hatvani Albert Schweitzer Kórház (3,5 milliárd Ft.)
Bethesda Gyermekkórház (150 millió Ft.)
Debreceni Kenézy Kórház (500 millió Ft.)
Kaposvári Kaposi Mór Kórház (600 millió Ft.)
Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház, Gyula (6,6 milliárd Ft.)
Budapesti Bajcsy Zsilinszky Kórház (700 millió Ft.)
Karcagi Kátai Gábor Kórház (800 millió Ft.)
Várpalotai Szent Donáth Kórház (800 millió Ft.)
Budapesti Uzsoki Kórház (6,5 milliárd Ft.)
Nyíregyházi Jósa András Kórház (1,1 milliárd Ft.)
Hódmezővásárhelyi és Makói Egyesült Kórház (3,3 milliárd Ft.)

Továbbá:
Felújítottak 60 mentőállomást,
átadtak 20 új mentőállomást,
vásároltak 500 új mentőautót.
50 százalékkal nőtt a CT és MRI vizsgálóeszközök száma.
Havi 130 ezer Ft-al nőtt a háziorvosi praxistámogatás.
Elindult az Egészséges Budapest program,
A következő években hétszázmilliárdot költenek a fővárosi és Pest megyei kórházak fejlesztésére,
Összesen 25 kórházban, illetve hét önálló szakrendelőben lesz fejlesztés!
Az egészségügyi szakdolgozók bére újra 8 százalékkal emelkedik, 2016 és 2019 között átlagosan 65 százalékkal nő a bérük!
kulabombaafityiszre
Migráncs Shikari Al Viktorszoposz,ne felejtsd el hozzáadni azt a sikert sem,hogy itt halnak meg
legtöbben daganatos megbetegedésben a késői kezelés miatt+egyre többen halnak meg kórházi fertőzés miatt.
magyarbakancs
@Shikari: Kedves nagy Tudású BARÁTOM!
aZ A BAJ ,HOGY EZEK SZÁMOK AMIT TE FELSOROLTÁL.
probléma OTT KEZDŐDIK ,HOGY 130 KILÓNÁL NAGYOBB EGYÉN KIS HAZÁNKBAN NEM LEHET CT,MRI,PET CT-VIZSGÁLATOTT ELVÉGEZNI MIVEL A GÉPEK NEM BÍRJÁK EL A BETEGET.
ÉS MÉG VALAMI 120 KILÓNÁL NAGYOBB BETEG ALATT ÖSSZE SZAKADT A MŰTŐ ASZTAL
MERT NEM BIRTA EL A BETEGET .KÖVÉR BETEGNEK A VÉRNYOMÁSÁT SEM TUDJÁK MEGMÉRNI MERT A MANDZSETTA NEMÉRI ÁT A KARJÁT.
A MÁSIK SZERINTED MIÉRT VETTEK DÍZEL MENTŐKET AMI NEM JÓ MERT A DÍZELNEK BE KELL MELEGEDNI,HOGY ÜZEM BIZTOS LEGYEN.
Shikari
@magyarbakancs: Már megbocsáss, de kezd bohózat formációt ölteni a diskurzusunk. Sőt olyan is van, hogy valakit a súlya miatt nem tudnak az emeletről lehozni. Olyan is van, akinek kemény a hátsója, hogy beletörik a tű. stb.

Amiket felsoroltam, azok az eredmények és persze vannak extrém esetek is. Sőt olyanok is vannak, akiknek a tb nem fizeti a műtétjét és vagy kifizetik a külföldi beavatkozást, vagy meghalnak. Sorolhatom még! Nem hinném, hogy ezek csorbítanák a jelenlegi kormányzat eredményeit!
magyarbakancs
@Shikari: szerinted bohózat hogy egy beteget az állat kórházban ct-z nek meg mert abba fér bele?Jelenlegi kormány eredménye.
csak úgy....
@Shikari: te vagy egy bohózat tibim, és az mellé még extrém eset is...
Shikari
@magyarbakancs: Kérdezem, mert nem tudom: A Fidesz előtt az egészségügy rendben volt és a ct a kövérebbeket is elbírta?
kereső
No akkor egy kis "adalék", avagy mi van a fideszes számok mögött: Kórházfelújitások 2011-2017
114,45 milliárdFt- 2/3-a !!! EU-s forrás!- számoln8i nem tudóknak magyarul: 76,3 milliárd EU
38,15! milliárd magyar állami költségvetés-és mindez hét év alatt.

A másik oldal: Ugyanezen 8időszak alatt a TAO pénzek sportba átirányitott összege: 522 milliárd Ft, ebből labdarúgás kapott: 228,6 milliárd Ft-ot./ ez 5,99X!! nagyobb,mint az állami költségvetésből kórházfelújitásra forditott összeg.

2017-ben Vajdasági magyar vállakozások támogatása 50 milliárd!
A többit már le sem irom. Mert minek.Magyarország jobban teljesit!
magyarbakancs
@Shikari: A jelenlegi kormány sikere mind EU-s pénzekből ,más EU-s tagállam befizetett adóiból van a sikere és nem saját erőfeszítéseinkből.
abból még egy fecskendőt sem vennél.
És az is a gond ,hogy a felsorolásból ki maradt ,hogy menyit loptak el a Fidesznyikok.
magyarbakancs
@Shikari: Az a gond,hogy minden hatalom ami regnált itt az mind a legszarab,legrosszab minőséget vedte meg gép parknak.Nincs egységes gép park ezért drága a karbantartás
És mindegyik lopott úgy MSZP,FIDES,MDF,KIS GAZDIK.
Shikari
@magyarbakancs: Nem tudom mennyit loptak el és azt sem, hogy loptak-e. Az, hogy Eu-s pénzekből fejlődött az egészségügy engem olyan nagyon nem zavar. Az a lényeg, hogy fejlődött. Természetesen lehetett volna többet is költeni rá, de kevesebbet is. Ez a kormány döntése volt.
Az inézkedéseiket majd a választáson bírálják el a választók és eddig úgy tűnik, hogy tetszik nekik!
csak úgy....
@Shikari: jó szöveg,gratula! te romániából döntesz? te is bizánci,mint a durbincsovics? ;)
Commenter
@vladimir putin: ezért a fake news és egyes hírek, felhasználók szűrése...
Nessy
@Shikari: Őszintén szólva az egészségügy legutóbb a 80-s években fejlődött igazán. Kórház bővítések, modern gépek és készülékek beszerzése.
Van a kórházban jó pár készülék, aminek a beszerzését még 1985-ben bonyolítottam! Amióta állami lett, azóta végképp padlót fogtak, mert az önkormányzatok sokat költöttek a hozzájuk tartozó intézményekre! Csak időközben pártunk és kormányunk államosított, centralizált, elszegényítette az önkormányzatokat, és ennek a legnagyobb kárvallottjai az oktatás és az egészségügy.
Viszont vannak szép "vízfejek", ahol a haverok jó pénzért a hozzá nem értésükkel tovább rontottak a helyzeten. Ezt még megfejelik az egészségügyet csak hírekből ismerő kancellárokkal, és jöhet az utolsó kenet! Legalább lesz az egyháznak is feladata!
Shikari
@Nessy: Azt, mint tényt el tudom fogadni, hogy a 80-as években volt egy átfogó kórházfejlesztés. Még azzal sem vitatkozom, hogy az esetlegesen nagyobb ívű lehetett mint a mostani.
A többi, mint utolsó kenet, egyházak, vízfejek, stb. értelmezhetetlen. Mikor is nem volt központi irányítás alatt az egészségügy?
Shikari
@csak úgy...: Veled nem beszélgetek, mert túl hülye vagy!
Nessy
@Shikari: Akkoriban! Voltak országos intézmények, egyházi fenntartású intézmények, és a zöme önkormányzati fenntartású. Az 1998-s Kórházkönyv van a polcomon, nem lennék lusta levenni, fel is sorolhatnám. Akkoriban már országos intézményben dolgoztam, segítettem az összeállításban.
2010-ben szabadult el a pokol, majd azóta is folytatódik. Különösen mióta az eü járulék adó formájában a költségvetés feneketlen bugyrába kerül, és a kormány osztja a pénzt a csillagok konstellációja szerint. Tudod, 1957- 2006 között sok mindent átéltem, több beosztásban az egészségügyben. Most mint paciens szembesülök a visszafejlődéssel bizonyos területeken,
Shikari
@Nessy: Magam példákat hoztam a felújításokkal kapcsolatban. Azt is elhiszem, hogy ez az összeg távolról sem elég és az egészségügy többet kívánna. Ezzel együtt a kormány tett az ellátásért, ez tagadhatatlan. Emlékszel a kórházi széfek időszakára, maikor már csak annyi hiányzott a tökéletes egészségügyhöz? Na az volt a liberális vezetés alatt! :-)
Jó, hogy egyszer már tökéletes volt, de a Fidesz szétverte! :-)))))))))))
Gauntlet
Sajnos a figyelésen kívül mást nem csináltatok. csoda hogy a nyugat van pellengérre állítva, és kajálják is? :(
csak úgy....
@Shikari: "@csak úgy...: Veled nem beszélgetek, mert túl hülye vagy! "
ne tedd velem tibi,mert depis leszek! függövé váltam az igéidtöl...
valami vallást köne alapítanod, annyira messiásos bírsz lenni.;)
csak úgy....
@Gauntlet: Szerinted mit tudott volna lépni nyugat? Ha ez köll a magyarnak,akkor élvezze... :(
Nessy
@csak úgy...: Igy igaz! Ezt akarják a zemberek, aztán mikor szembesülnek, hogy mit "akartak", akkor jön a sírás, rívás és az fogaknak csikorgatása.
Tényleg nem lehet reklamálni, hiszen kormányprogram nélküli biankó csekkre szavaztak 2,3 millióan, Igaz, ebből pár százezren csak az előnyöket élvezik a többi marad nekünk.
Bástya Béla Elvtárs
Okos ez a görög csaj! Még mindig élteti a demokráciát... Holott az csődöt mondott már Periklész idején, s akkor már rá is jöttek...
Amerikában lehet ezt erőltetni! Ott van rá igény... pl.: amikor megölik az elnökeiket... avagy legalább próbálkoznak ilyenel (ld.: R. Reagan, amikor kinyilvánította, hogy ha egyszer beteszi a lábát a fasizmus az USA-ba, akkor az a liberalizmus hátán fog belopakodni...).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok