Interjút adott egy amerikai lapnak Eleni Kounalakis, az USA volt budapesti nagykövete. Szerinte ha nem figyelt volna országa kiemelten Orbánra, hamarabb véghez vihette volna a demokrácia leépítését.

A Mother Jones című amerikai lapnak adott interjút Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok 2010-13 közti budapesti nagykövete (aki most demokrata-párti színekben indul a kormányzó-helyettesi posztért Kaliforniában).

Volt budapesti nagykövet: amit Orbán első körben nem tudott megcsinálni, azt most viszi véghez

Fotó, címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt

A lap azon kérdésére, hogy szerinte mi vezethetett Orbán Viktor 2010-es megválasztása után ahhoz, hogy hamarosan az európai nacionalisták vezetőivé váljon, Kounalakis azt felelte, az okokat a történelmi távlatok mellett a 2008-as válságban kell keresni.

Ha ugyanis a családok gazdasági biztonsága megrendül, akkor nagyobb tér nyílik a populistáknak. A volt nagykövet szerint Orbán felismerte ezt és az erősödő szélsőjobbos mozgalmak térhódítását, így utóbbiak néhány módszerét kölcsönvette, de azoknál puhább alternatívát kínált. Másfelől Vlagyimir Putyin hatalmának megerősödése is a szeme előtt állt, mint példa – persze arra vigyáznia kellett, hogy az ország NATO- és Európai Unió-tag – magyarázta a volt nagykövet.

Arra a kérdésre, hogy mik voltak Orbán Viktor első lépései, Kounalakis elmondta, Orbán elsők közt korlátozta a szabad sajtót és (ezzel azokat) az újságírókat, akikről úgy gondolta, nem kedvelik őt. Ezt azért tehette meg, mert a magyar média mindig is államilag tulajdonolt, vagy (hirdetéseken keresztül) szponzorált volt. Második lépésként a bíróságoknak ment neki, ahol lecsökkentette a bírák nyugdíjazási korhatárát, majd belenyúlt a jogrendszerbe, hogy azt is jobban tudja irányítani.

A volt budapesti nagykövet felemlegette, hogy a Fidesz-kormány átírta az alkotmányt is és megváltoztatta a Parlament létszámát, valamint a választási eljárást is. Ezzel párhuzamosan a vallási intézmények életébe is beleszólt, mint ahogy a helyi önkormányzatok függetlenségét is megnyirbálta és irányítását a maga jogkörébe vonta.

Eleni Kounalakis szerint az, hogy Orbán nem ment már hatalma elején el a falig az országreformban, az jobbára annak köszönhető, hogy az USA vezetése eléggé szem előtt tartotta az ország sorsát. Szerinte azokat a folyamatokat, amiket akkor elkezdett, azokat most fogja befejezni.

A volt nagykövet hozzátette, bár az akkori elnök Barack Obama és az akkori külügyminiszter Hillary Clinton nagyon elkötelezettek voltak, hogy Magyarországot a demokrácia talaján tartsák, a nagykövetség gyakorlatilag egyedül dolgozott, mert az országot úgy tekintették, mint amelyben már megszilárdult a demokrácia. Éppen ezért az uniós intézményekkel, mint például a Velencei Bizottság vagy az Európai Bizottság, szoros együttműködést építettek ki, hogy Magyarországot a jó úton tartsák.

Kounalakis úgy látja, a Magyarországhoz hasonló folyamatokat lehet megfigyelni Lengyelországban, Ausztriában, Marine Le Pen időszakos felemelkedésével Franciaországban, és mostanában Olaszországban – de ezek mind visszavezethetők a putyini hatalomgyakorlásra. Hozzátette, nem hitte volna, hogy hasonlóra sor kerülhet az Egyesült Államokban, aztán mégis Trump lett az elnök, akinek a módszerei hasonlatosságot idéznek fel a fentebb felsoroltakhoz mérve.

Éppen ezek miatt indul el a kormányzóhelyettesi posztért Kaliforniában a novemberi előválasztáson – szögezte le a volt budapesti nagykövet.

(Mother Jones; hvg.hu)

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
A volt amerikai nagykövet az itt töltött 4 év alatt nagyon jó megfigyelő volt. Többet látott az országból, mint nagyon sok állampolgár, aki itt született. Csak gratulálni lehet éleslátásához!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Rockxy
Lassan a fél világot kiirtják, és ők tanítják nekünk a demokráciát.
1magyar
lecsökkentette a bírák nyugdíjazási korhatárát - miért baj az ha a beágyazódottakat is nyugdíjba küldik?
bakegya
Csöbörből vödörbe lökött bennünket a felcsutkai vajda-gusztustalan ahogy hazatolta az országot.Földönfutó nemzet lettünk!-MÉSZAROS BIRODALMI TÁBORNOK uralkodik rajtunk-
colibri
@1magyar: Érdekes! A sajátjait nem korlátozza korhatárok közé. Pl. a jelen EMMi miniszter 68 éves, már javában nyugdíjas korú, de Harrag atya is még 70 évesen okoskodott a parlamentben és akkor nem beszéltem Rubovszky Györgyről, aki tavaly nyáron 73 évesen a parlamentből halt ki, mint bizottsági elnök, kimosva sok-sok fideszes szaros gatyáját!
colibri
A volt amerikai nagykövet az itt töltött 4 év alatt nagyon jó megfigyelő volt. Többet látott az országból, mint nagyon sok állampolgár, aki itt született. Csak gratulálni lehet éleslátásához!
justhpeter
@colibri: Egyetértek. Eleni Kounalakis az itt töltött ideje alatt többet tanult Kelet-Európáról, mint bármelyik amerikai elősja.
kereső
Hiszen lószar az a sok duma a demokráciáról, mondta volt Magyarország miniszterelnöke a leköszönő amerikai nagykövettel, Eleni Kounalakissal történt utolsó találkozásakor.
Jozefina
A mai napig többet tudnak amerikában orbán diktatúrájárol, mint a honi magyarok!!!?
A Nagykövet Asszony és munkatársai igen jól tájékozottak!
Nem véletlenül utált ki sok USA Nagykövetet ov rezsim!!?
Egyik lényeges megállapítása:"Ha ugyanis a családok gazdasági biztonsága megrendül, akkor nagyobb tér nyílik a populistáknak." Ezért tartja ma is szinte "rabláncon" ov a családokat!!!? Teljes a bizonytalanság, megélhetési, elszegényedési problémákkal küzdenek a családok.
Fradigege
"Ha ugyanis a családok gazdasági biztonsága megrendül, akkor nagyobb tér nyílik a populistáknak."
Tehát, mi a tanulság ebben a mondatban?
???
Nem szabad hagyni, hogy gazdasági válságok jöjjenek és menjenek. Mert az ide vezet és akkor megy a sírás.
kulabombaafityiszre
Migráncs Shikari Al Viktorszoposz,ne felejtsd el hozzáadni azt a sikert sem,hogy itt halnak meg
legtöbben daganatos megbetegedésben a késői kezelés miatt+egyre többen halnak meg kórházi fertőzés miatt.
magyarbakancs
@Shikari: Kedves nagy Tudású BARÁTOM!
aZ A BAJ ,HOGY EZEK SZÁMOK AMIT TE FELSOROLTÁL.
probléma OTT KEZDŐDIK ,HOGY 130 KILÓNÁL NAGYOBB EGYÉN KIS HAZÁNKBAN NEM LEHET CT,MRI,PET CT-VIZSGÁLATOTT ELVÉGEZNI MIVEL A GÉPEK NEM BÍRJÁK EL A BETEGET.
ÉS MÉG VALAMI 120 KILÓNÁL NAGYOBB BETEG ALATT ÖSSZE SZAKADT A MŰTŐ ASZTAL
MERT NEM BIRTA EL A BETEGET .KÖVÉR BETEGNEK A VÉRNYOMÁSÁT SEM TUDJÁK MEGMÉRNI MERT A MANDZSETTA NEMÉRI ÁT A KARJÁT.
A MÁSIK SZERINTED MIÉRT VETTEK DÍZEL MENTŐKET AMI NEM JÓ MERT A DÍZELNEK BE KELL MELEGEDNI,HOGY ÜZEM BIZTOS LEGYEN.
magyarbakancs
@Shikari: szerinted bohózat hogy egy beteget az állat kórházban ct-z nek meg mert abba fér bele?Jelenlegi kormány eredménye.
csak úgy....
@Shikari: te vagy egy bohózat tibim, és az mellé még extrém eset is...
kereső
No akkor egy kis "adalék", avagy mi van a fideszes számok mögött: Kórházfelújitások 2011-2017
114,45 milliárdFt- 2/3-a !!! EU-s forrás!- számoln8i nem tudóknak magyarul: 76,3 milliárd EU
38,15! milliárd magyar állami költségvetés-és mindez hét év alatt.

A másik oldal: Ugyanezen 8időszak alatt a TAO pénzek sportba átirányitott összege: 522 milliárd Ft, ebből labdarúgás kapott: 228,6 milliárd Ft-ot./ ez 5,99X!! nagyobb,mint az állami költségvetésből kórházfelújitásra forditott összeg.

2017-ben Vajdasági magyar vállakozások támogatása 50 milliárd!
A többit már le sem irom. Mert minek.Magyarország jobban teljesit!
magyarbakancs
@Shikari: A jelenlegi kormány sikere mind EU-s pénzekből ,más EU-s tagállam befizetett adóiból van a sikere és nem saját erőfeszítéseinkből.
abból még egy fecskendőt sem vennél.
És az is a gond ,hogy a felsorolásból ki maradt ,hogy menyit loptak el a Fidesznyikok.
magyarbakancs
@Shikari: Az a gond,hogy minden hatalom ami regnált itt az mind a legszarab,legrosszab minőséget vedte meg gép parknak.Nincs egységes gép park ezért drága a karbantartás
És mindegyik lopott úgy MSZP,FIDES,MDF,KIS GAZDIK.
csak úgy....
@Shikari: jó szöveg,gratula! te romániából döntesz? te is bizánci,mint a durbincsovics? ;)
Commenter
@vladimir putin: ezért a fake news és egyes hírek, felhasználók szűrése...
Nessy
@Shikari: Őszintén szólva az egészségügy legutóbb a 80-s években fejlődött igazán. Kórház bővítések, modern gépek és készülékek beszerzése.
Van a kórházban jó pár készülék, aminek a beszerzését még 1985-ben bonyolítottam! Amióta állami lett, azóta végképp padlót fogtak, mert az önkormányzatok sokat költöttek a hozzájuk tartozó intézményekre! Csak időközben pártunk és kormányunk államosított, centralizált, elszegényítette az önkormányzatokat, és ennek a legnagyobb kárvallottjai az oktatás és az egészségügy.
Viszont vannak szép "vízfejek", ahol a haverok jó pénzért a hozzá nem értésükkel tovább rontottak a helyzeten. Ezt még megfejelik az egészségügyet csak hírekből ismerő kancellárokkal, és jöhet az utolsó kenet! Legalább lesz az egyháznak is feladata!
Nessy
@Shikari: Akkoriban! Voltak országos intézmények, egyházi fenntartású intézmények, és a zöme önkormányzati fenntartású. Az 1998-s Kórházkönyv van a polcomon, nem lennék lusta levenni, fel is sorolhatnám. Akkoriban már országos intézményben dolgoztam, segítettem az összeállításban.
2010-ben szabadult el a pokol, majd azóta is folytatódik. Különösen mióta az eü járulék adó formájában a költségvetés feneketlen bugyrába kerül, és a kormány osztja a pénzt a csillagok konstellációja szerint. Tudod, 1957- 2006 között sok mindent átéltem, több beosztásban az egészségügyben. Most mint paciens szembesülök a visszafejlődéssel bizonyos területeken,
Gauntlet
Sajnos a figyelésen kívül mást nem csináltatok. csoda hogy a nyugat van pellengérre állítva, és kajálják is? :(
csak úgy....
@Shikari: "@csak úgy...: Veled nem beszélgetek, mert túl hülye vagy! "
ne tedd velem tibi,mert depis leszek! függövé váltam az igéidtöl...
valami vallást köne alapítanod, annyira messiásos bírsz lenni.;)
csak úgy....
@Gauntlet: Szerinted mit tudott volna lépni nyugat? Ha ez köll a magyarnak,akkor élvezze... :(
Nessy
@csak úgy...: Igy igaz! Ezt akarják a zemberek, aztán mikor szembesülnek, hogy mit "akartak", akkor jön a sírás, rívás és az fogaknak csikorgatása.
Tényleg nem lehet reklamálni, hiszen kormányprogram nélküli biankó csekkre szavaztak 2,3 millióan, Igaz, ebből pár százezren csak az előnyöket élvezik a többi marad nekünk.
Bástya Béla Elvtárs
Okos ez a görög csaj! Még mindig élteti a demokráciát... Holott az csődöt mondott már Periklész idején, s akkor már rá is jöttek...
Amerikában lehet ezt erőltetni! Ott van rá igény... pl.: amikor megölik az elnökeiket... avagy legalább próbálkoznak ilyenel (ld.: R. Reagan, amikor kinyilvánította, hogy ha egyszer beteszi a lábát a fasizmus az USA-ba, akkor az a liberalizmus hátán fog belopakodni...).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.