A Monsanto vegyipari óriáscég köteles csaknem 290 millió dolláros kártérítést fizetni rákkeltő gyomirtói egyik áldozatának egy San Franciscó-i bíróság pénteki döntése értelmében.

Az esküdtszék felelősnek mondta ki a közelmúltban a Bayer német vegyipari óriás tulajdonába került vállalatot abban, hogy – miközben tudott Roundup nevű gyomirtója rákkeltő hatásáról – nem tájékoztatta vásárlóit a szer használatának lehetséges következményeiről.

A Bayer cég szombaton értetlenségének adott hangot az ítélet miatt, hangsúlyozva, hogy a gyomirtóban lévő glifozát

"biztonságos, nem rákkeltő". "A döntés ellentmond a tudományos kutatások eredményeinek, amelyek kimutatták, hogy nincs összefüggés a glifozát használat és a non-Hodgkin limfóma között"

- hangoztatta a Bayer cég szóvivője szombaton.

A júniusban kezdődött per a maga nemében az első volt: először mondták ki bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó rákkeltő, és először nyert pert ez ügyben az egyik áldozat. A per után várhatóan további áldozatok ezrei adhatnak be perkeresetet a Monsanto ellen, de amerikai sajtójelentések szerint máris ezernyi ilyen jellegű per van folyamatban országszerte.

Egy kertész nyerte meg a pert

A 46 éves, kétgyermekes DeWayne Johnson limfómában (a nyirokrendszer rosszindulatú megbetegedésében) szenved, és a betegséget szerinte a Monsanto által gyártott gyomirtók okozták. Johnson kertészként dolgozik egy San Francisco környéki tankerületben, és 2012 óta a Roundup és a szintén glifozátot tartalmazó Ranger Pro szerrel permetezte az általa gondozott iskolák kertjeit, valamint a körülöttük lévő parkokat.

Rákot okozhatott a gyomirtó, felfoghatatlanul nagy kártérítést ítélt meg a bíróság

2014-ben diagnosztizáltak nála limfómát, 2016-ban perelte be a Monsantót, mert az nem adott tájékoztatást a gyomirtók kártékony hatásairól.

"Nem gondoltuk, hogy megéli a per végét"

- nyilatkozta az áldozat ügyvédje, Timothy Litzenburg az NBC televíziónak.

A perről az amerikai televíziós csatornák folyamatosan tudósítottak. DeWayne Johnson – aki 2016 óta munkaképtelen – láthatóan gyönge fizikai állapotban tanúskodott. "Tudom, hogy már nem gyógyulok meg, de az utolsó leheletemig küzdeni fogok" – mondta a tárgyalóteremben.

A cég fellebbez

A pénteki ítélethozatal után a Monsanto közleményt adott ki, amelyben tudatta, hogy fellebbez az ítélet, illetve az egészen pontosan 287 millió dolláros kártérítés ellen. A cég mindig tagadta, hogy glifozátos gyomirtói rákbetegséget okoznának.

Miközben részvétét fejezte ki a felperesnek és családjának a súlyos betegség miatt, Scott Patridge, a Monsanto alelnöke hangsúlyozta, hogy "a döntés nem változtatja meg azt a tényt, hogy több mint 800 tudományos kutatás illetve felülvizsgálat támasztotta alá azt, hogy a glifozát nem rákkeltő. A Monsanto határozottan megfogja védeni termékét, amelynek használata 40 éve óta biztonságos és szükséges, hatékony eszköz a gazdáknak és másoknak" – tette hozzá.

A glifozátot világszerte alkalmazzák, tudományos megítélése ellentmondásos. A WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) nemzetközi rákkutató központjának (IARC) tanulmánya 2015-ben "valószínűleg rákkeltő" hatásúnak minősítette ezt a színtelen kristályos és vízben jól oldódó szerves vegyületet, miközben európai uniós intézmények, köztük az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó EFSA nem így foglalt állást.

Az Európai Unió tavaly novemberben további öt évre meg is újította a glifozátot tartalmazó vegyszerek forgalmazásának engedélyét.

(MTI)

Fotó: JOSH EDELSON/POOL/AFP

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A kapazin biztonságosabb, csak sokkalta fárasztóbb !!!
papa.49
A kapazin biztonságosabb, csak sokkalta fárasztóbb !!!
Peller Anikó
A gyomirtó nem ennivaló, a permetezőszerek mérgezőek és minden gyógyszernek vannak többé kevésbé nemkívánatos mellékhatásai.

Lehet perelni a dohánygyárakat, növényvédőszerek gyártóit, forgalmazóit, de azt például nem tudom a napsütés ellen kit kell perelni.
relleporp
@papa.49: A kapalás igen, de létezik a KAPAZIN nevű, ugyancsak glifozát hatóanyagú gyomirtó.
www.arystalifescience.hu/kapazin
papa.49
@relleporp: Népiesen a kapálást hívják kapazinnak ...
magyarbakancs
Vietnami haburúban Oranzs nevű gyomirtót szúrtak ki a Vietnami őserdőre, .hogy lehulljanak a levelek.
Akik csinálták ezt a dolgot abból a századból 6-15 éven belül minden katona halott volt utódai meg degenerációs elváltozással jöttek a világra.Ugyan ez történt Vietnami oldalon is.
papa.49
@magyarbakancs: A vegyifegyver a legalattomosabb fegyver ami csak létezik ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.