A Telegram cég beleegyezett abba, hogy bírósági döntés alapján kiszolgáltassa az üzenetküldő szolgáltatását használó terroristák egyes adatait az orosz biztonsági szolgálatoknak – jelentette be kedden Pavel Csikov, a telekommunikációs szolgáltató ügyvédje.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint az adatvédelmi politika megváltoztatása a Telegram és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) peres vitájának eredménye.

"A telegram képviselőiként sosem vontuk kétségbe a hatóságok felhatalmazását, sőt kötelességét a terrorizmus elleni harcra, éppen ellenkezőleg, ezt a civilizált utat ajánlottuk, vagyis a titkosítás bírósági kérésre történő feloldását" – mondta a jogász. Hangsúlyozta: mindez mindössze az IP cím és a telefonszám kiadását jelenti a hatóságoknak, magát az üzenetváltást nem adják át. Szerinte ugyanis meg kell őrizni a nemzetbiztonsági érdekek és a személyiségi jogok érinthetetlenségének egyensúlyát.

Csikov elmondta, a Telegram félévente fog jelentést közzétenni a terrorellenes szolgálatokkal való együttműködéséről, eddig azonban ilyen esetek nem fordultak elő. Az ügyvéd szerint minden esetben csak meghatározott felhasználók adatait kérhetik ki a hatóságok, s szó sincs információk tömeges kiszolgáltatásáról.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) a Telegram adatvédelmi politikájának megváltozására reagálva azt tanácsolta, hogy nyilvános bejelentések helyett a cég szorítkozzon az FSZB-vel való együttműködésre.

A Roszkomnadzor április 16-án megkezdte a Telegram blokkolását, miután az üzenetküldő szolgáltató nem adta ki kommunikációs kódkulcsait az FSZB-nek.

Az FSZB ezeket arra hivatkozva kérte ki, hogy a Telegram a terroristák közkedvelt eszköze, és számos végrehajtott vagy tervezett merényletet az üzenetküldő szolgáltatás felhasználásával hangoltak össze az elkövetők. A Telegram érvelése szerint a kódkulcsok kiadása műszakilag nem megvalósítható, mert a szolgáltató a végpontok közötti titkosítást használ.

Alekszandr Zsarov, a Roszkomnadzor vezetője megtévesztésnek tartja a Telegram indoklását. A hatóság szerint az üzenetküldő szolgáltatás vezetése az ország és az orosz állampolgárok érdekeit fenyegeti a terroristák kezére játszva, akik aktívan használják titkos üzenetváltásaikhoz a szolgáltatást.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.