A korábban hősként ünnepelt Sara Mardinit Görögországban vették őrizetbe egy embercsempészek elleni vizsgálat keretében – ezt Csaralambosz Petszikosz, a migránsokat önkéntesként segítő sportoló védője jelentette be hétfőn.

Lecsukták a néhány éve hősként ünnepelt menekült úszónőt
Fotó: Youtube

Ismeretes, Sara és testvére, Juszra Mardini 2015-ben került a sajtó figyelmének központjába,

amikor szíriai menekültként a Törökország és Görögország közötti tengeri út egy részét úszva tették meg, maguk után húzva egy tutajt tizennyolc, úszni nem tudó társukkal.

A testvérek, miután átestek a szokásos procedúrákon, Németországban telepedtek le. De Sara később visszautazott Görögországba, ahol önkéntesként kezdett dolgozni az égei-tengeri Leszbosz szigetén, segítve az érkező migránsok fogadásában.

Ez év augusztus 29-én került a görög hatóságok kezére egy embercsempészhálózat felgöngyölítésére indított vizsgálat keretében Mardini, s legalább a jövő hétig őrizetben tartják – mondta Petszikosz. A hálózat állítólag Törökországból a görög Leszbosz szigetére csempészett embereket.

Az ügyvéd szerint legalább három nem kormányzati szervezet 30 tagját vették őrizetbe a vizsgálat során. Huszonnégyen közülük külföldiek – tette hozzá.

„Kérvényeztük a tárgyalás előtti szabadlábra helyezését. A védencem mindössze egy segítő, s semmi köze a vádakhoz”

– mondta Petszikosz. “Ez egy próbálkozás, hogy kriminalizálják az önkéntesek tevékenységét” – tette hozzá. A rendőrség szerint a Leszboszon működő nem kormányzati szervezeteket februárban kezdték megfigyelni, miután elfogtak két aktivistát egy hamisított rendszámtáblával közlekedő görög katonai járműben.

MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.