Oroszország több mint 80 városában tüntettek vasárnap a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen, a rendőrség estig 839 ember vett őrizetbe az OVD-Info civil szervezet szerint.

A hatóságok a települések túlnyomó többségében nem engedélyezték a megmozdulásokat, amit gyakran azzal indokoltak, hogy a tiltakozások egybeestek az ugyanezen a napon megtartott regionális és önkormányzati választásokkal, illetve a kampánycsenddel. A hatóságok mindössze négy településen – Kurgánban, Csebokszáriban, Kirovban és Bereznyikiben – engedélyezték egyértelműen a megmozdulásokat.

Népirtásnak tartják Putyin nyugdíjreformját, több mint 80 városban tüntettek ellene az oroszok

A szentpétervári tüntetésen vezetnek el két nőt

Fotó, címlapi kép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

A rendőrség több helyen erőt alkalmazott a törvénytelennek nyilvánított megmozdulások megakadályozására és 33 városban vett őrizetbe tüntetőket. A OVD-Info szerint legtöbbet, 354 embert, Szentpéterváron állították elő a hatóságok, ahol a helyi tiltakozást előbb engedélyezték, majd a beleegyezést visszavonták. Az Interax hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva mintegy száz őrizetbe vételről számolt be a Néva-parti nagyvárosból, Moszkvából pedig "néhányról".

Az orosz fővárosban a különböző becslések szerint 500-2000 tüntető tiltakozott a nyugdíjkorhatár emelése ellen. A rendőrség fémkordonnal zárta el ez útjukat és többeket kiemelt a tömegből.

Az orosz Távol-Kelettől kezdve Szibérián át Szentpétervárig megrendezett tüntetések előestéjén többtucatnyi szervezőt vettek őrizetbe Alekszej Navalnij ellenzéki politikus követői közül. Maga Navalnij augusztus 25. óta 30 napos "adminisztratív elzárását" tölti a tüntetések megtartására vonatkozó előírások megsértése miatt.

A nyugdíjreform Vlagyimir Putyin elnök által enyhített tervezetének értelmében az öregségi nyugdíjkorhatárt a következő években fokozatosan öt évvel emelik meg, a nőknél 60, a férfiaknál pedig 65 évre. Az intézkedés elégedetlenséget szült, mert a Világbank statisztikája szerint a férfiak 43 százaléka nem éri meg a nyugdíjas kort.

A nemzetközi pénzügyi szervezet adatai szerint az átlagos várható élettartam Oroszországban a férfiaknál 66, a nőknél 77 év.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Működik putyin demokráciája??!!! Börtenbe, aki nem ért vele egyet??!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Működik putyin demokráciája??!!! Börtenbe, aki nem ért vele egyet??!!!
1magyar
Nálunk a 65 év már a halábaküldés. Nyugati világból jól és gyorsan megtanulják a vezetők hogyan kell a dolgozó népet az élete végéig kizsigerelni.
Dolgoztatják az utolsó pillanatig miközben a nyugdíjjárulékot vonják tőlünk, hogy ellophassák még azt is a gazdagoknak.
csak úgy....
@1magyar: Kendnek van valami halvány lila fingja a nyugati nyugdijasokról?
Napokban írta,hogy 30.000 ft a havi rokkant ellátása,közben a szar,tetves nyugat több mint 250 ezret +lakás+villany-víz+gyógyszer hozzájárulást fizet a rokkant nyugdijasoknak!
Az a hibbant nyugati nyugdijas még a keresetéböl spórolni is tudott vénségére és ha 30 ezer ft val akarnák kibökni a szemét,másnap az utcán lennének és tüntetnének!
fekete
Nyugaton megsem kerdeznek,es ugy fel viszik a nyugdijakat! Tuntettni?Pld.Itt E, Amerikaban
a 65 helyett most 68 lesz.Es megsem mukan senkisem.Itt is leszednek rolad mindent.
esperanza
@fekete: Hollandiaban 67 . ( ferfi es no is)
Lepényleső
Na ugye,mi milyen szépen benyeltük ezt is,holott mindenki tudja,hogy a fele férfi sem éli meg
a 65-öt. Az igaz viszont,hogy a külhoniaknak szép nyugdíjuk lesz abból amit mi befizetünk.
1magyar
@csak úgy...: Még most jobban élnek a hibbant nyugati nyugdíjasok, de következő nemzedéknek már a migrik keresik meg a nyugdíjukat mert azokra költik a pénzt a kormányaik.
SystemError
Hogy Putyin mekkora nemzeti hős azt nem tudom, de hogy rajta keresztül megy minden csepp gáz és olaj Európába az biztos. Ez ma Európa összfogyasztásának kb a felét teszi ki! Én nem láttam Oroszországban azt a fene nagy jólétet. Pedig csak a nyersanyag exportból annyi lének kéne lennie, ami mellett még egy kommunista termelés is boldog jólétet eredményez.. Hát nem ez van..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.