Hazugnak és sértőnek nevezte a brit kormány a Szkripal-ügy két gyanúsítottjának csütörtökön sugárzott televíziós nyilatkozatát, amelyben a két orosz állampolgár turistának és üzletembernek mondta magát.

Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov a külföldre sugárzó RT orosz állami televízióban kijelentette, hogy a brit hatóságok feltételezésével szemben ez a valódi nevük, és tagadták, hogy közük lenne az orosz katonai hírszerzéshez (GU).

Brit kormány: hazug a Szkripal-ügy két gyanúsítottjának tévés nyilatkozata

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A Scotland Yard és a Korona nevében eljáró legmagasabb szintű angol-walesi ügyészi hivatal (Crown Prosecution Service, CPS) Bosirovot és Petrovot gyanúsítja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével.

A 66 éves Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott. Hazájában 13 év fegyházra ítélték, de egy orosz-amerikai kémcsere keretében 2010-ben letelepedhetett Nagy-Britanniában, ahol brit állampolgárságot is kapott.

A mérgezéses incidensig a délnyugat-angliai Salisburyben élt. A mérgezést lányával együtt túlélte, jelenleg mindketten ismeretlen helyen tartózkodnak.

A londoni rendőrség és a vádhatóság a múlt héten nevezte meg a Szkripal-ügy két gyanúsítottját, és a Scotland Yard fotókat is közzétett róluk. A brit álláspont szerint a két orosz a GU aktív ügynöke, és álnevekre kiállított útlevelekkel utaztak márciusban, Szkripalék megmérgezése előtt két nappal Moszkvából Nagy-Britanniába.

Az ügyészség nemzetközi elfogatóparancsot és Interpol-körözést adott ki ellenük, azon a címen, hogy a brit hatóságok gyanúja szerint ők mérgezték meg Szkripalt és lányát Novicsok típusú, katonai célokra is használható idegméreg-hatóanyaggal.

Bosirov és Petrov az RT televíziónak adott csütörtöki közös interjúban ugyanakkor kijelentette: a fitnesziparban tevékenykedő üzletemberekként sokszor utaznak külföldre, és márciusi londoni üzleti útjukról barátaik tanácsára tettek városnéző kitérőt a turisták által a közeli Stonehenge világhírű ősi kultikus kőépítményei miatt különösen kedvelt Salisburybe, éppen aznap, amikor Szkripalt és a nála látogatóban lévő lányát megmérgezték.

Petrov az interjúban az időbeli egyezést "elképesztő, fatális egybeesésnek" nevezte.

A Downing Street szóvivője csütörtök esti nyilatkozatában kijelentette: az interjúban elhangzott hazugságok és szemérmetlen koholmányok mélységesen sértik a mérgezéses támadás elszenvedőit és szeretteiket.

A londoni miniszterelnöki hivatal illetékese hozzátette: a mérgezéses incidens azt jelenti, hogy az elkövetők az Egyesült Királyság utcáin illegális vegyi fegyvert használtak, és ennek következtében négy ember súlyosan megbetegedett, egy pedig meghalt, Oroszország viszont mindezt "megvető közönnyel" kezeli.

A szóvivő hangsúlyozta: a két orosz gyanúsított ellen körözés van érvényben, és London lépéseket tett annak érdekében, hogy ha valaha is kiteszik a lábukat Oroszországból, elfogják és átadják őket a brit igazságszolgáltatásnak.

Salisbury alsóházi képviselője, John Glen csütörtök esti Twitter-üzenetében hiteltelennek nevezte az interjúban elhangzottakat. Hozzátette: a két orosz által elmondottak nem egyeznek a róluk összegyűjtött, széles körben elfogadott hírszerzési adatokkal.

Az angol-walesi ügyészi hivatal szerint a két orosz állampolgár Szergej Szkripal meggyilkolására szőtt összeesküvéssel, Szergej Szkripal, Julija Szkripal és egy brit rendőrtiszt, Nick Bailey sérelmére elkövetett gyilkossági kísérlettel, és a vegyifegyver-tilalmi törvény megsértésével vádolható.

Bailey a vizsgálat korai szakaszában szintén súlyos mérgezést szenvedett.

A Novicsok hatóanyagtól júliusban két brit állampolgár, a 45 éves Charlie Rowley és 44 éves élettársa, a háromgyermekes Dawn Sturgess is megbetegedett, miután Salisburyben megtalálták a méreganyagot tartalmazó, a Szkripalék elleni támadás elkövetői által nyilvánvalóan elhajított parfümös fiolát.

Rowley-t hosszas kezelés után kiengedték a kórházból, Dawn Sturgess azonban július 8-án meghalt.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.