Nem kell letöltenie gyermekek és kiskorúak elleni szexuális bűncselekményekben való bűnrészességért Chilében kiszabott büntetését a hazájában a Colonia Dignidad nevű egykori német vezetésű chilei szekta Németországba menekült orvosának – döntött kedden az ügyben eljáró bíróság.

A düsseldorfi tartományi felsőbíróság közölte, hogy Németországban nem számítanak büntetendőnek a Hartmut Hopp terhére rótt cselekmények, amelyek alapján Chiliében 2011-ben – távollétében – öt év és egy nap szabadságvesztésre ítélték.

Az kétségtelen, hogy a Colonia Dignidad – magyarul: méltóság telep – vezetője, Paul Schäfer szexuális bűncselekmények elkövetésére használta fel a telep "elnyomó és tekintélyelvű hatalmi struktúráját", és Hartmut Hopp a vezetőség tagjaként hozzájárult ennek a rendszernek a fenntartásához.

Azonban nem sikerült kimutatni a visszaélésekhez közvetlenül köthető "konkrét cselekvésformákat" Hartmut Kopp részéről, márpedig erre lenne szükség ahhoz, hogy a német jog alapján elrendelhető legyen a chilei ítélet végrehajtása – fejtette ki a német bíróság.

Hartmut Koppot 12 éven aluliak sérelmére négy esetben, és kiskorúak sérelmére tizenhat esetben elkövetett szexuális bűncselekményben való bűnrészesség miatt ítélték el a dél-amerikai országban.

A "méltóság kolóniája" 1961-től 2005-ig működött. A fővárostól, Santiago de Chilétől mintegy 400 kilométerre délre elterülő telepet Paul Schäfer alapította, a náci német hadsereg egykori tizedese úgy került Chilébe, hogy gyermekbántalmazási vádak elől elmenekült Németországból.

A Colonia Dignidad családias faluként tüntette fel magát, de alapítója valójában brutális eszközökkel uralkodott a néhány száz fős, németekből és chileiekből álló kommuna tagjai felett. A házaspárokat elválasztotta egymástól, a gyerekeket szüleiktől, és megtiltotta, hogy kapcsolatot tartsanak a külvilággal. A szabályait megszegőket kínzással büntette, és szervezetten, rendszeresen molesztált gyermekeket.

Chilében 1997-es elmenekülése után tudták meg, hogy a szektaszerű telep Augusto Pinochet katonai diktatúrája (1973-1990) idején a chilei titkosrendőrség egyik kínzóközpontjaként működött.

Paul Schäfert 2004-ben távollétében elítélték, 2005-ban pedig elfogták Argentínában. Nyolcvannyolc éves korában, 2010-ben halt meg egy chilei börtönben.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.