Egy 72 éves nő kapta el szúnyogcsípés útján a fertőzést.

Csehországban egy 72 éves nő az első halálos áldozata a nyugat-nílusi láznak, aki más, krónikus betegségekben is szenvedett. A közelmúltban nem járt külföldön, vagyis otthon fertőzte meg a vírus. Csehországban. A hírt megerősítette Roman Prymula helyettes egészségügyi miniszter is.

Csehországban korábban már néhány embert megbetegedett nyugat-nílusi lázban, de mindnyájan külföldön kaptak fertőzést.

Csehországban is van halálos áldozata a nyugat-nílusi láznak

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Gabriela Stepanyova, az egészségügyi tárca szóvivő az általános felmelegedéssel hozta kapcsolatba azt, hogy Csehországban is felbukkant a szúnyogok által terjesztett betegség. Hangsúlyozta, még nem fordult elő, hogy emberről emberre terjedt volna a kór.

A nyugat-nílusi láz az egész Balkánon terjed, a kór már Szerbiában, Romániában, Görögországban, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Koszovóban is halálos áldozatokat követelt. A fertőzés szempontjából a legnagyobb veszélyben az idősebbek vannak, akiknek gyengébb az immunrendszerük, illetve a krónikus betegségben, magas vérnyomásban, cukorbetegségben, szívritmuszavarban vagy idegrendszeri zavarban szenvedőkre is veszélyes.

A fertőzöttek négyötöde tünetmentesen vészeli át a betegséget, és vélhetőleg életre szóló immunitás alakul ki náluk. Az esetek csaknem ötödében a megbetegedés enyhe tünetekkel – láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések – jár, és magától gyógyul. De az esetek kis hányadában (egy százalék körül) azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy akár a beteg halálához vezethet.

(MTI, 444)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.