A legmagasabb fokú harckészültségbe helyezte a szerb hadsereget Aleksandar Vucic köztársasági elnök szombaton, mert a Rosu koszovói különleges rendőri alakulat mintegy 60 tagját a többségében szerbek lakta Észak-Koszovóba vezényelték – közölte értesülését a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

Szerbia háborúra készül?

Emellett Nebojsa Stefanovic belügyminiszter a rendőrség legmagasabb fokú készültségét rendelte el.

Az egykor Szerbia déli tartományát képező Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és mindent megtesz, hogy fenntartsa befolyását Koszovó északi részében, ahol a koszovói szerb kisebbség döntő része él.

A brüsszeli közvetítéssel 2013-ban megkötött szerb-koszovói megállapodásban foglaltak tiltják a különleges egység Észak-Koszovóba vonulását a NATO és a helyi szerb vezetés beleegyezése nélkül, valamint azt is tiltják, hogy a szerb hadsereg bevonuljon Koszovóba.

A szerbek készültségét az váltotta ki, hogy szombaton az észak-koszovói Gazivoda-tóhoz látogatott Hashim Thaci koszovói elnök, és látogatását a Rosu különleges egység tagjai biztosították. A legfrissebb hírek szerint a koszovói elnök látogatását követően a különleges egység tagjai is visszavonultak.

A szerb sajtóban megjelent az is, hogy a Rosu tagjai helyi szerbeket tartóztattak le, ám ezek az információk hamisnak bizonyultak – írta honlapján az RTS.

Néhány hete Aleksandar Vucic is a Gazivoda-tóhoz utazott, hogy támogatásáról biztosítsa a Koszovóban kisebbségben élő szerbeket.

A gazivodai mesterséges tó és vízerőmű rendkívül fontos Koszovó víz- és áramellátása számára. A tó 11,9 négyzetkilométernyi felületéből 9,2 négyzetkilométer Koszovóhoz, 2,7 négyzetkilométer pedig Szerbiához tartozik. A tavat az Ibar folyón épített gát segítségével hozták létre 1977-ben. A gát és a tó feletti irányítás évek óta vitát okoz Szerbia és Koszovó között. A gát jelenleg a Szerbiához hű koszovói szerb kisebbség felügyelete alatt áll.

(MTI)

Fotó: VLADIMIR ZIVOJINOVIC/AFP

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Ezek a KÖZJOGI MÉLTÓSÁGOK úgy rendelgetnek el klf. KÉSZÜLTSÉGI FOKOT, nem gondolva arra, hogy a tűzzel játszanak, mint ahogy az átlag állampolgár MEGRENDEL egy zsák krumplit.
.
A mi országocs-kánk képviseletében is ELRENDELÉSRE került a migráncsokra való hivatkozással a TERRORTÁMADÁS elleni készültség vagy mibe helyezés, méghozzá meghosszabbítva!
.
----- Orbán Viktor márciusig meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet
.
444.hu/2018/09/03/orban-viktor-marciusig-meghosszabbitotta-a-tomeges-bevandorlas-okozta-valsaghelyzetet
.
Majd csak ELDŐRDŰL az első lövés, oszt volt béke, nincs béke annak tudatában, hogy a III. világháború már a fejünk felett lebegett:
.
www.google.hu/search?ei=BZyvW46wIYzdwALm5obwDw&q=III.+vil%C3%A1gh%C3%A1bor%C3%BAs+helyzetek&oq=III.+vil%C3%A1gh%C3%A1bor%C3%BAs+helyzetek&gs_l=psy-ab.3...71078.85494.0.87159.21.21.0.0.0.0.133.1743.18j3.21.0...0...1c.1.64.psy-ab..0.0.0...0.kF4KYZqnz5M
.
A II. is borzalmas volt, az esetleges HARMADIKAT nem szeretném megélni!
Lepényleső
A szerbek nincsenek meg háború nélkül? Mindenki mindenki ellen,nem baj,csak dolgozni ne kelljen?
Jozefina
Már úgy látszik nem bírják tovább, hogy ne játszadozzanak a tűzzel!!! Amilyen kicsik, annál nagyobb hőzöngőek!!! A Balkánon sosem lesz béke!!! Ezért kellene az EU-nak nagyon távol tartani valamennyiüket!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.