Tizennégyen megsérültek rendőrök és katalán szeparatista tüntetők összecsapásában szombaton a Barcelonában tartott tömegtüntetéseken, két nappal a tavaly októberi katalán függetlenségi népszavazás egyéves évfordulója előtt.

Tömegoszlatás volt Barcelonában, sokan megsérültek

A rendvédelmi hatóságok hat embert állítottak elő a szeparatisták akcióján, valamint a Spanyolországgal való egységet támogató aktivisták párhuzamos ellentüntetésén.

Az összesereglett mintegy 6000 szeparatista közül számosan színes port tartalmazó zacskókkal és tojásokkal hajigálták a rendőröket, s erőszakkal próbáltak áttörni sorfalukon, hogy összecsapjanak az ellentüntetőkkel.

A tartományi rendőrség szerint a rendvédelmi szervek egyik tagja is megsérült. Az egészségügyi hatóságok közölték, hogy három embert kellett kórházba szállítani, a többieket a helyszínen látták el.

A függetlenséget pártoló szervezetek eredetileg azért vonultak a katalán főváros utcáira, hogy útját állják egy menetnek, amelyen a spanyol rendőrség és csendőrség mintegy kétezer tagja vonult fel, megemlékezve a katalán népszavazást megakadályozó 2017. évi bevetésükről, illetve fizetésemelést követelve.

Katalóniában 2017. október elsején függetlenségi népszavazást tartottak, melyet a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított, és a spanyol kormány a rendőrség bevetésével igyekezett megakadályozni. Ez több helyen erőszakba torkollt. A referendumot követően Madrid feloszlatta a katalán regionális parlamentet, és leváltotta a barcelonai tartományi kormányt. A spanyol főügyészség lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezte a katalán vezetés több korábbi tagja ellen.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eriksson
Na nézze meg az ember! Sargentini asszony Spanyolhonban miért nem kutakodik demokráciaügyben?
Jozefina
Vannak akik jó dolgukban már nem tudják mit csináljanak!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.