85 éves korában elhunyt Montserrat Caballé. A katalán opera-énekesnő, illetve világhírű szoprán többször is fellépett Magyarországon.

Montserrat Caballé szombatra virradóra a barcelonai Sant Pau kórházban hunyt el. Az énekesnőtől vasárnap búcsúznak és hétfőn temetik el.

Caballé Barcelonában született, tanulmányait a Liceu zenekonzervatóriumban végezte Eugenia Kemény vezetése alatt. 1956-ban a bázeli operaházhoz szerződött, ahol Mimi szerepében debütált 1957-ben PucciniBohéméletében. Az 1960/61-es szezonban a brémai operaház énekese volt, majd 1962-ben visszatért Barcelonába, ahol Arabella szerepében debütált Richard Strauss operájában.

Az énekesnő számára az áttörő siker és a világhírnév 1965-ben érzezett meg, amikor a New York-i Carnegie Hallban elénekelte Donizetti Lucrezia Borgia című operájának főszerepét.

1974-ben jutott karrierjénekl csúcsára, amikor az Aida főszerepét énekelte Barcelonában, majd a A szicíliai vecsernye főszerepét New Yorkban, illetve Moszkvában a Normát és Milánóban az Adriana Lecouvreur főszerepét. Az énekesnő ebben az évben komoly orvosi beavatkozáson esett át: daganatot távolítottak el az altestéből, de következő év tavaszára teljesen rendbe jött.

Elhunyt a világhírű szoprán

1988-ban Freddie Mercuryval közösen operai hatású könnyűzenei albumot adtak ki Barcelona címen. Az album Barcelona című dala volt az 1992-es barcelonai olimpiai játékok egyik hivatalos dala, amit Caballé az 1999-es UEFA Champions League nyitómérkőzése előtt, a barcelonai Camp Nou stadion felavatásakor élőben adott elő.

Több mint öt és fél évtizedees pályafutása során, mintegy négyezer fellépéssel ő volt minden idők egyik legaktívabb énekesnője.

Magyarországon is járt többször: a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, az Operabálon, 2003-ban pedig a Szegedi Szabadtéri Játékokon is vendégeskedett. Az énekesnő 1990-es évek elején búcsúzott el az operaszínpadtól, de a koncertezéssel nem hagyott fel.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.