Nem tervez lemondást a bajorországi tartományi törvényhozási (Landtag-) választás után Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, a politikus egy vasárnapi interjúban jelezte, hogy mindkét tisztségét meg kívánja tartani az október 14-i választás után.

Horst Seehofer a Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban kiemelte: az a meggyőződése, hogy a CSU megőrizheti abszolút többségét a müncheni Landtagban.

Nem tervezi Seehofer, hogy lemond a bajor tartományi választás után

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Ralf Roletschek

Arra a kérdésre, nem igazságtalanság-e, hogy a pártban már most arra készülnek, hogy rá hárítsák a felelősséget az esetleges kudarcért, azt mondta, hogy nem foglalkozik ilyesmivel, és teljes erővel a CSU "összetartására" és a listavezető, Markus Söder tartományi miniszterelnök támogatására összpontosít.

"Elővigyázatosságból felhívom a figyelmet, hogy a menekültügyi politikában mindent együtt csináltunk" – jegyezte meg Horst Seehofer.

"Nagy művet kell alkotnom" – mondta arra a kérdésre, hogy a Landtag-választás után is folytatja-e munkáját. Olyan politikára van szükség amely ismét jobban odafigyel a lakosságot foglalkoztató ügyekre, amely gondoskodik a rendről, a jog érvényesítéséről, a közbiztonságról és a szociális biztonságról.

"Ezt a küldetést teljesíteni fogom" – jelentette ki Horst Seehofer.

Arra a kérdésre, hogy a pártelnöki tisztséget is megtartja-e, rámutatott, hogy a CSU tavaly decemberi kongresszusán két évre szóló elnöki megbízatást kapott.

A CSU választói támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint évtizedes mélyponton van, az ARD országos köztelevízió Bayerntrend nevű kutatássorozatának új adatai szerint 33 százalékon áll, a ZDF országos köztelevízió Politbarometer nevű kutatássorozatának új mérése szerint pedig 35 százalékon.

A CSU az előző, 2013-ban tartott Landtag-választáson a szavazatok 47,7 százalékát szerezte meg. A 33-35 százalék körüli támogatottság azt jelzi, hogy a Bajorországot rendszerint egyedül kormányzó párt elveszítheti abszolút többségét és az 1950-ben szerzett 27,4 százalék óta a legrosszabb választási eredményre számíthat.

A CSU a közvélemény-kutatási adatok alapján ugyan továbbra is messze a legnagyobb politikai erő marad a tartományban október 14. után, de koalícióra kényszerülhet. Valószínűleg a Zöldekkel alkothat kormányt, az ökopárt 18 százalék körüli eredménnyel a második helyen végezhet.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Már épp delye lenne távoznia!! Södert támogatja, aki a bajorok szerint is korrupt, alkalmatlan a miniszterelnöki szerepre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.